Петък,

Историческа визита! Папата поиска прошка и целуна ръка

От: СТАНДАРТ -
2708
Историческа визита! Папата поиска прошка и целуна ръка
A
A
A

Историческото посещение на папа Франциск в Канада започна. Целта на визитата е Светият отец да се извини на коренното население заради ролята на Католическата църква в трагедията с интернатите за деца на представители на коренното население, продължила над един век.

Малчуганите са били извеждани насила от семействата си с цел да бъдат приобщени към бялото население. Десетки хиляди деца на коренното население в Канада са станали жертва на този културен геноцид.

Папската визита е ключова стъпка в усилията на Католическата църква да се помири с местните общности и да им помогне да се излекуват от травмите, които съществуват вече от поколения.

Светият отец дори целуна ръката на представителка на инуитите, която е оцеляла от геноцида. Това се случи по време на посрещането му на летището в Едмънтън, Алберта, където присъстваха представители на местното население, както и канадският премиер Джъстин Трюдо.

Жестът зададе тона на това, което Франциск нарече „покаятелно поклонение“. Папата се надява то да помогне да се излекуват злините, причинени на коренното население от римокатолически свещеници и монахини в насилствената асимилация на поколения местни деца. Посещението му предизвика смесени емоции в цяла Канада, докато оцелелите и техните семейства се справят с травмата от техните загуби и получават дълго търсеното папско извинение.

Франциск е вторият папа, който посещава Канада, след папа Йоан Павел Втори, който беше там три пъти - през 1984 г., 1987 г. и 2002 г. 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com