Историческа смяна в Сърбия. Кой е наследникът на Вучич

Баща и дудо му са загинали във войните през 20-ти век

Историческа смяна в Сърбия. Кой е наследникът на Вучич | StandartNews.com

Сръбският президент Александър Вучич се оттегли като председател на Сръбската прогресивна партия, 11 години след като я оглави. Това са случи на извънредния й конгрес, на който за негов наследник бе избран един от най-близките му хора – вицепремиерът и министър на отбраната Милош Вучевич.

  „Благодаря ви за тези 11 години. Аз съм най-гордият човек в света, откакто оглавих Сръбската прогресивна партия“, заяви в емоционална реч Вучич, прекъсвана от непрекъснати аплодисменти на присъстващите над 4000 делегати в Крагуевац, пише сръбският БЛИЦ.

Защо е рокадата?

На многохиляден митинг в Белград снощи Вучич заяви, че ще се оттегли от ръководството на партията. С новия лидер се очаква тя да влезе в по-широко движение - Народно движение за държавата.

Дойде време за по-различен подход, обединяване на по-голям брой сили, за да се развива успешно Сърбия, за да се грижи тя за своите граждани. Такива партии има във всяка държава, те са тези, които печелят най-често. Това е партията, която имаше и трябва да има подкрепата на народа, защото е дълбоко вкоренена в него, каза Вучич като припомни, че вече са отпуснати над 100 милиона евро за изграждането на големия стадион "Чика Дача" в Крагуевац.

Той подчерта, че няма да напуска партията като заяви, че тя е неговия живот и той ще остане неин член каквото и да се случи оттук нататък.

Вучевич е с нас от самото начало, отдаден е на идеята за независима и просперираща Сърбия. Убеден съм, че той познава партията по-добре от всеки друг и знам колко я обича, заяви Вучич и прегърна наследника си след избора.

Кой е Милош Вучевич?

Роден е на 10 декември 1974 г. в Нови Сад, има двама сина. От черногорски произход е. Прадядо му е загинал в Първата световна война, дядо му – във Втората световна война. Завършва Юридическия факултет на Университета в Нови Сад. Баща му Зоран Вучевич е бил шеф на общинския съвет в Нови Сад, а после отваря адвокатска кантора, в която Милош работи до 2012 г. Оттогава 10 години е кмет на Нови Сад, а от октомври миналата година става заместник- председател на Прогресивната партия, вицепремиер и министър на отбраната на Сърбия в третия кабинет на Ана Бърнабич.

Очаква ли се политически трус?

Досега той не се е противопоставял на решение на Вучич. Твърди, че Сърбия не е продавала и няма да продава оръжие нито на Украйна, нито на Русия. Подкрепя присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, но в същото време казва, че това ще стане, само ако страната не бъде унижавана. Смята, че бомбардировките на НАТО над Югославия са военно престъпление. Противопоставя се на санкциите срещу Русия. Против е признаването на независимостта на Косово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай