Истанбул отписал 1 млрд евро покрай преврата и атентатите

Истанбул отписал 1 млрд евро покрай преврата и атентатите | StandartNews.com

Председателят на Съюза на хотелиерите в Турция (TÜROB) Тимур Байъндър заяви, че при оценка на първите шест месеца през периода 2015-2017 год., загубите в туристическия сектор само в Истанбул са за над 1 млрд. евро, твърди  Догу хабер ажансъ (ДХА).

„Въпреки че има регулация на проблема за сигурността и независимо от увеличаването на заетите стаи в хотелите, това не се отразява позитивно на приходите. Същинският проблем е стресът, който предизвиква визията по оста бюджет-дестинация", обяснява туристическият шеф.

По негови данни, през юни 2015-та средната заетост на стаите в хотелите в Истанбул е била 39.9%, а през юни т.г. се е увеличила с 8.5% и е измерена на равнището от 43.2%.

Средната цена на нощувка само през последната година е намаляла със 17.5% - от 86.2 евро през 2016-та – на 71.1 евро през т.г. Средният приход на стая в хотел (независимо дали заета или незаета; показателят RevPAR) е намалял с 10.5% - от 34.3 евро през юни 2016 год., на 30.7 евро през юни т.г.

В крайна сметка, независимо от увеличаването на заетостта на стаите в хотелите общо в цяла Турция, страната все още е на последно място в Европа поради рязко намалените цени в туристическия сектор. По-специално през юни т.г. Истанбул е дестинацията с най-големи загуби в цяла Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай