Ислямисти зоват към джихад на Балканите

Ислямисти зоват към джихад на Балканите | StandartNews.com

Слагайте им експлозиви под колите и отрови в храните, приканва видео

Бойци на "Ислямска държава" призовават към джихад на Балканите във видео, разпространено от медии в Босна. 21-минутният клип е с логото на студиото, свързано с пропагандните материали на ИД, съобщи Франс прес. Заглавието му е "Джихадът е чест, съобщение до Балканите".

Във видеото се виждат десетина джихадисти, които призовават мюсюлманите да се присъединят към "Ислямска държава" и да организират атаки на Балканите. В част от клипа на английски език се разказва историята на Балканите и се показват исторически кадри, свързани с мюсюлманските общности в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Албания. "Слагайте им експлозиви под колите, пред къщите, вземете някоя отрова и я сложете в напитката им, в храната им, убивайте ги навсякъде, където можете, в Босна, Сърбия... Вие можете да направите това, а Аллах ще ви помогне", казва един от ислямистите. Това не е първият видеоматериал, в който ислямисти от Балканите призовават към свещена война, но той придобива особено значение заради визитата на папа Франциск в Сараево, посочва Франс прес.

Босна, където 40% от населението са мюсюлмани, е една от страните, които "снабдяват" ИД с джихадисти. Според службите за сигурност около 200 нейни граждани са заминали след 2012 г. за Сирия и Ирак. За да пресекат това, властите промениха закона. Сега джихадистите и техните вербовчици може да получат до 20 г. затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай