Ислямисти обещаха още кръв в Кения

Ислямисти обещаха още кръв в Кения | StandartNews.com

Сомалийската ислямистка групировка "Аш Шабаб" заплаши да проведе нови кървави атаки в Кения, след като в четвъртък уби близо 150 души при 16-часова обсада на университетски кампус, съобщи агенция Ройтерс. "Никакви предпазни действия и мерки за сигурност няма да могат да гарантират безопасността ви, да попречат на друга атака или да предотвратят нова кървава баня в градовете ви", заплаши групировката в изявление. "Аш Шабаб" се зарече да води дълга и страшна война, обещавайки, че кенийските градове "ще почервенеят от кръв".

В същото време най-малко петима души бяха арестувани в Кения във връзка с атаката срещу университета. Властите дори обявиха награда от $215 000 за залавянето на организатора на нападението Мохамед Мохамуд. Екипи събират телата на убитите, а войници проверяват за безопасността на кампуса след дългата битка.

Спасители пък откриха студентка, която два дни се криела от ислямистите в университета, съобщи АП. Когато атаката започнала, 19-годишната Синтия Чаротич се скрила под дрехите в шкаф и останала там до днес, когато я намерили.

ИД руши още паметници в Хатра

Джихадисти от "Ислямска държава" унищожиха нови археологически обекти в античния град Хатра в Ирак с чукове, кирки и автомати "Калашников". Варварските действия са запечатани на ново видео, разпространено от групировката. Миналият месец терористите нападнаха древния град Хатра, който e част от световното наследство на ЮНЕСКО. Новото видео показва ислямисти, които разбиват археологически паметници. Единият от джихадистите, който говори на арабски с акцент от държавите от Персийския залив, казва, че паметниците се унищожават, защото те заменят Бог с идоли и нарушават ислямския закон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай