Искри Урайна - Русия заради куршуми по съветник

Стреляха по помощник на Зеленски. Президентът се закани

Искри Урайна - Русия заради куршуми по съветник | StandartNews.com
  • Стреляха по помощник на Зеленски. Президентът се закани

Нови искри прехвърчаха между Украйна и Русия след опит за атентат срещу първия помощник на украинския президент Володимир Зеленски. Серхи Шефир е бил нападнат в засада. Колата му била подложена на обстрел, съобщават украински медии. Автомобилът на Шефир е обстрелван в района на село, близо до Киев.

"Повече от 10 куршума удариха колата. Шофьорът е сериозно ранен", заяви съветник на вътрешния министър Антон Херащенко във Facebook и добави, че изстрелите са произведени от автоматични оръжия. Ройтерс дори съобщи за 19 куршума по колата.

Давид Арахамия, председател на парламентарната група на президентската партия „Слуга на народа“, посочи пред журналисти три възможни причини за опита за покушение: „поздрав“ от организираната престъпност, „руска следа“ и „дейност на Шефир срещу олигархията“.

Лидерът на политическата партия на Зеленски "Слуга на народа" Олександър Корниенко обаче отиде още по-далече. Той заяви, че участието на Русия в нападението също не трябва да бъде изключвано. "Руска следа не трябва да бъде напълно изключвана. Знаем умението им да организират терористични атаки в различни държави, каза Корниенко пред журналисти.

Кремъл светкавично отговори.Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че предположенията за руско участие са много далече от истината. "Те нямат нищо общо с действителността", посочи Песков. Говорителят каза още, че опитите покушението срещу Шефир да бъде свързано с руска следа могат да бъдат обяснени с "прекалено екзалтирано емоционално състояние", предаде ТАСС.

Самият Зеленски реагира от Ню Йорк, където е за участие в Общото събрание на ООН. Във видеоклип заснет в Америка той заяви, че ще има твърд отговор на опита за убийство на съветника му, но няма представа кой стои зад престъплението.

"Отговорът ще е силен", каза Зеленски. И обеща да продължи борбата си срещу престъпността и срещу влиятелните финансови групировки и увери, че станалото няма да повлияе на силата на неговия екип.

Според украинския президент нападението може да е било организирано от вътрешни или външни сили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай