Понеделник,

Ирландските кръчми падат в жертва на коронавируса

От: Рачо Рачев -
222
Ирландските кръчми падат в жертва на коронавируса
A
A
A

Ограничения за коронавирус от ниво 5 в цялата страна за период от шест седмици ще наложи Ирландия, обяви министър-председателят Майкъл Мартин. Тя става първата държава в Европейския съюз, която се връща към пълна карантина.

"Моля всички да приемат тази заплаха сериозно", каза Мартин в реч по националната телевизия, добавяйки, че правителството не може да се бори само с вируса. Мерките влизат в сила от полунощ в сряда.

Училищата и строителният сектор ще останат отворени, а кръчмите и ресторантите ще могат да обслужват само храна за вкъщи. Здравните експерти препоръчаха въвеждането на най-тежките ограничения от ниво 5, за да се спре увеличаването на инфекциите с COVID-19 в страната.

Не само магазините и фризьорските салони ще трябва да бъдат затворени, но на хората също ще бъде казано да останат вкъщи и да бъдат допуснати само за бягане и фитнес, и след това до 5 километра от домовете си.

Хората могат да се срещат на открито с хора от други семейства, но само за ситуации като упражнения и също в рамките на ограничението от 5 километра.

"Ако се съберем през следващите шест седмици, можем да отпразнуваме Коледа по нормален начин. Трябва да постоянстваме и да бъдем упорити. Ще потиснем този вирус и ще излезем от тези ограничения на 1 декември", обясни премиерът.

Министерството на здравеопазването на Ирландия обяви още 1031 случая на коронавирус в понеделник, което доведе до общо 50 993. Броят на починалите е 1852.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com