Иран разполага военни кораби край САЩ

Иран разполага военни кораби край САЩ | StandartNews.com

Техеран. Ирански военноморски офицер е заявил, че на няколко военни кораби е било наредено да приближат американските морски граници, в отговор на разполагането на американски плавателни съдове в Персийския залив, предаде Ройтерс, позовавайки се на полуофициалната информационна агенция Фарс.

Фарс цитира адмирал Афшин Резая Хадад, който е от иранските военноморски сили и е командващ северната иранска флота. Адмиралът твърди, че иранските кораби са се отправили към Атлантическия океан през водите близо до Южна Африка. Подробности за корабите не се съобщават.

Във Вашингтон представител на американската отбрана, пожелал да остане анонимен, подложи на съмнение твърденията. Той обаче добави, че всякакви кораби са свободни да плават в международни води.

САЩ и техните съюзници редовно организират маневри в Персийския залив. САЩ имат база за петия си флот в Бахрейн. Иран често пъти е заплашвал, че ще блокира Ормузкия проток в началото на Залива, ако бъде атакуван заради ядрената си програма. Западните военни учения в региона са смятани за опити за разубеждаване на Иран от подобна стъпка.

Съединените щати твърдят, че искат да се гарантира свободата на навигация в плавателния канал, през който минава 40 на сто от износа на петрол по море в света.

За Иран Персийският залив има особено стратегическо значение и страната вярва, че има законен интерес за разширяване на влиянието си там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай