Ирак удари джихадистки конвой

Ирак удари джихадистки конвой | StandartNews.com

Багдад. Силите за сигурност на Ирак извършиха удар срещу конвой от цистерни за гориво, опитващи се да влязат незаконно в Ирак от Сирия, при което загинаха най-малко осем души, заяви говорител на Министерството на вътрешните работи.

Саад Маан Ибрахим заяви, че операцията се е провела в близост до иракската граница на зазоряване в неделя.

Ибрахим обяви, че според разузнавателни доклади, конвоят е целял да предостави запаси на група, свързана с Ал-Кайда.

За пръв път иракската армия поема отговорност за атака в обхванатата от гражданска война Сирия. Хеликоптери предприеха нападение срещу колона камиони, които се опитваха да влязат в Ирак, за да доставят гориво на "Ислямската армия в Ирак и Леванта" (сунитска джихадистка групировка), уточни говорителят на министерството бригаден генерал Саад Маан.

Нападението бе извършено без съгласуване със сирийския режим, добави Маан, като подчерта, че отговорност на иракчаните е да защитават границата си, както от едната, така и от другата страна.

Конвоят се намирал недалеч от КПП Букамал, на път към иракската провинция Анбар, смятана за тилова база на бойците от "Ислямската държава в Ирак и Леванта".

Сунитската джихадистка групировка бе създадена в Ирак след американското нахлуване през 2003 г. и за пръв път се появи в Сирия през пролетта на 2013 г. Останалите сирийски бунтовници я ненавиждат заради жестокостта й към цивилните и отказа й да сътрудничи с другите групи в борбата срещу режима на Башар Асад.

След като бе прогонена от позициите си на сирийска територия от другите бунтовнически групи "Ислямската държава в Ирак и Леванта" се оттегли в бастиона си на север - Рака. Тя контролира в Ирак град Фалуджа в провинция Анбар, откъдето иракската армия така и не е успяла да я прогони.

Ирак от една година е обхванат от насилие, което нито армията, нито полицията успяват да овладеят. То ескалира и заради сирийската криза, която противопоставя бунтовниците – предимно сунити – на режима, доминиран от алауитите – разклонение на шиизма.

Сунити и шиити са в конфликт в Ирак: сунитското малцинство, което държеше властта в продължение на десетилетия преди падането на Саддам Хюсейн през 2003 г., се чувства дискриминирано от силите за сигурност и от управляващите, главно шиити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай