Ирак дава суров петрол на Иран като политически компромис

Ирак дава суров петрол на Иран като политически компромис  | StandartNews.com

Ербил. Автономното кюрдско управление в Северен Ирак  започна да доставя суров петрол и за Иран след Турция, а това определено може да подразни Вашингтон, съобщи турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк , като се позова на информация на агенция „Ройтерс". Източници от автономната кюрдска власт в Северен Ирак отричат твърденията, че тази търговия е започнала сега.

Северен Ирак стартира доставки на петрол и петролни продукти за Турция през миналата зима. Напредва и проектът за изграждане на петролопровод до турската граница, който ще бъде под пълния контрол на автономната кюрдска власт в Ербил, а официален Багдад няма как да го контролира.

Преди два месеца Северен Ирак е започнал да изнася суров петрол и за Иран, като дотогава са били експортирани само петролни продукти. Оценките са, че на ден за Турция се изнасят по 50 хиляди барела суров петрол, а за Иран – по 30 хиляди барела суров петрол, който се транспортира на 900 километра на територията на Иран до едно от основните ирански транзитни пристанища в Персийския залив - „Бендер Имам Хомейни".

Неназован представител на централното иракско правителство коментира, че независимо дали става въпрос за Турция, или за Иран, извършваната по този метод търговия е незаконна и следователно ще бъде третирана и оценявана като контрабанда. По въпроса за търговията с петрол и как да се разпределят доходите от нея съществуват съществени разногласия между Багдад и Ербил. Иракските кюрди могат да извършват експорт на горива и петролни продукти, но търговията със суров петрол попада извън този регламент.

От друга страна, Вашингтон вече предупреди Ербил за търговията с петролни продукти с Иран и е твърде възможно сега да реагира много остро срещу доставките на суров петрол.

„Това е един политически компромис. Автономната власт в Северен Ирак не може да продължи пътя си само с Турция, като официално остави на втори план Иран. Просто коригира баланса в региона.", коментира лаконично източник от петролния бранш, посочи още турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай