Понеделник,

Индийският премиер директно нападна Путин заради Украйна

От: Иван Ангелов -
6143
Индийският премиер директно нападна Путин заради Украйна
A
A
A

Премиерът на Индия Нарендра Моди заяви днес пред президента Владимир Путин, че сега не е време за война, директно нападайки публично руския държавен глава за почти седеммесечния конфликт в Украйна, предаде Ройтерс.

На фона на сблъсъка със Запада заради войната Путин неколкократно е заявявал, че Русия не е изолирана на международната сцена, защото може да се обърне на изток към големите азиатски сили като Китай и Индия. Въпреки това на срещата в Узбекистан на Шанхайската организация ли пролича, че има безпокойство от ситуацията.

"Днешната епоха не е епоха на войни и аз много пъти съм ви го казвал", заяви Моди на срещата с Путин в древния град Самарканд, част от Пътя на коприната. Когато индийският министър-председател каза това, руският лидер прехапа устни и погледна Моди, отбелязва Ройтерс, описвайки реакцията на Путин.

Путин отвърна, че разбира безпокойството на Делхи от конфликта в Украйна и иска той да приключи възможно най-бързо. Той добави, че Киев е отхвърлил варианта за преговори и е решил да постигне целите си на бойното поле. "Запознат съм с позицията ви относно конфликта в Украйна, която вие постоянно демонстрирате", каза той на Моди. "Ще направим всичко, за да спрем това възможно най-скоро. За жалост, противниковата страна, украинските ръководители, отказаха всякаква възможност за преговори и заявиха, че искат да постигнат целите си с военни средства", заяви още руският лидер. Той направи подобни коментари и на срещата си с китайския лидер Си Цзинпин вчера, заявявайки че разбира тревогата на Пекин от конфликта.

Русия, срещу която Западът наложи санкции, се опитва да създаде по-тесни връзки с Китай и Индия. Тези две държави се обявиха за задълбочаване на икономическите отношения и купуват повече енергия от Русия. Индия е на второ място по покупка на руски петрол след Китай.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com