Индия изстреля рекордни 20 сателита

Индия изстреля рекордни 20 сателита | StandartNews.com

Индия изстреля от космодрума "Шрихарикота" ракета с рекордни 20 сателита за извеждането им в околоземна орбита. На нея има сателити на САЩ, Германия, Канада и Индонезия - за първи път толкова сателити в една мисия на Индия.

Повечето от тях са за наблюдение и за следене на атмосферата на Земята, докато други ще предоставят услуги за радиостанции. Индия се конкурира с други международни играчи за по-голям дял на пазара на изпращането на търговски сателити в орбита, след като все повече частни компании се възползват от високотехнологичните предложения.

Сред изпратените 20 сателита има 13 от САЩ, включително един на Google и два на индийски университети.

Премиерът на Индия Нарендра Моди приветства рекорда, въпреки че Русия държи постижението от 2014 г., когато в една мисия изпрати 33 сателита. През 2013 г. пък НАСА изпрати 29.

Миналия месец Делхи успешно изстреля първата мини космическа совалка. Тя е изработена за 14 млн. долара - само част от отделяните милиарди долари за други космически програми.

През 2013 г. страната изпрати ракета до орбитата на Марс. Мисията струва 73 млн. долара. За сравнение, мисията на НАСА Maven Mars е на стойност 671 млн. Това се превърна в източник на голяма гордост за индийския народ, който победи Китай, след като стана първата азиатска страна, достигнала до Червената планета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай