In Memoriam: Отиде си петият от "Бийтълс"

In Memoriam: Отиде си петият от "Бийтълс" | StandartNews.com

На 90 години почина британският продуцент сър Джордж Мартин, който бе импресарио на "Бийтълс" и често бе наричан "петият" от великата група. Смъртта му бе потвърдена от Ринго Стар, един от великата ливерпулска четворка. "Благодаря ти за твоята любов и добрина, Джордж. Мир и любов за Джуди и семейството. Джордж ще ни липсва. С обич: Ринго и Барбара", написа барабанистът на страницата си в Туитър, където качи и черно-бяла снимка на Мартин.

Британският премиер Дейвид Камерън също реагира на тъжната вест. "Сър Джордж Мартин бе гигант в музиката. Работеше с Великата четворка и създаде най-непреходната поп музика", написа в Туитър Камерън.

Мартин забелязва "Бийтълс" през 1962 г., след като чува техен запис. По това време те са имали известен успех в някои части на Великобритания, но не и договор за запис. Техен мениджър е Брайън Ъпстейн, който представя на Мартин демо касета. "Записът в никакъв случай не ми подейства като нокаут. Добре разбирах защо преди това са ги отхвърляли. Но те притежаваха необичайно качество на звука, определена грапавост, която не бях срещал преди. Впечатление ми направи и фактът, че при тях пее повече от един човек", пише Мартин през 1979 г. в своите мемоари, наречени "Всичко, от което се нуждаеш, са уши". Именно по негово предложение Пийт Бест е заместен от Ринго Стар. Продуцентът не само подписва първия звукозаписен договор с "Бийтълс" през 1962-ра, но продължава да работи интензивно с тях през следващите 8 години и има огромни заслуги за създаването на музикалните шедьоври на групата, излезли от легендарното лондонско студио "Аби Роуд", отбелязва сп. "Ролинг Стоун". "Джордж Мартин ни направи такива, каквито бяхме, в студиото. Той ни помогна да създадем нашия музикален език", казва Джон Ленън през 1971 година.

"Мисля, че "Бийтълс" бяха толкова добри, че ще бъдат с нас още поколения наред - и в средата на следващия век. Те просто са велики музиканти и страхотни автори на песни - като Гершуин, Роджърс и Хамърстейн. И след 100 години пак ще са там. Но не и аз", скромничи продуцентът в свое интервю през 2011-а.

Сър Мартин е роден през 1926 г. в семейство на дърводелец от северен Лондон. След Втората световна война той завършва престижно музикално училище и започва да свири на обой по барове и клубове. Неговата първа работа е в отдела за класическа музика на Би Би Си, после се премества в "ЕМИ". След това преминава в звукозаписната компания "Парлофон", където бързо се издига и става директор през 1955-а, когато е едва на 29.

Джордж Мартин е продуцирал и албуми на Кени Роджърс, Джеф Бек, Селин Дион. През 1997 г. застава зад новата версия на "Свещ на вятъра" на Елтън Джон, за да почетат покойната принцеса Даяна. Песента се превръща в един от най-продаваните сингли на всички времена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай