Има напредък за премахване на визите за Канада

Има напредък за премахване на визите за Канада  | StandartNews.com

Скъпи Росен, благодаря ти за прекрасния немски език, каза председателят на ЕП Мартин Шулц на президента Плевнелиев

Постигнат е напредък в преговорите за либерализация на визовия режим между България и Канада, обяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц на съвместна пресконференция с българския президент Росен Плевнелиев, предаде БНР.

"Искам да благодаря на президента Плевнелиев за прекрасния немски език, както като качество, така и като красота на изказа - удоволствие е да разговаряме", каза в началото на съвместните изявления с държавния глава председателят на Европарламента Мартин Шулц. "Уважаеми Господин Президент, Скъпи Росен, искам специално да благодаря, че в дългосрочен план пое категоричен ангажимент за европейска интеграция", заяви още Шулц.

Както вече Стандарт съобщи, по-рано Росен Плевнелиев изнесе реч пред евродепутатите. (Подробности ТУК)

По време на посещението си в Отава Шулц е разговарял с канадския премиер Джъстин Трюдо и Канада и Европейският съюз са сближили позициите си за отпадане на визита за български граждани.

България обяви, че може да наложи вето на икономическото и търговско споразумение между Съюза и Канада, ако визите за наши граждани не бъдат премахнати.

Плевнелиев приветства напредъка.

По време на посещението на президента на Европейския парламент в Канада е постигната изключително важна и голяма стъпка напред и аз съм позивитно настроен и сигурен, че в рамките на следващите дни ние можем да постигнем споразумение, каза държавният глава.

Преди дни общи стъпки за премахване на визите за Канада ще предприемат премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Дачиан Чолош. Двамата подготвиха общо писмо до премиера на Канада Джъстин Трюдо. (подробности ТУК)

На въпрос, как евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз би се отразило на България, Росен Плевнелиев заяви, че в Обединеното кралство се намират около 45 хиляди българи, които са добре интегрирани. Освен това разглеждаме ситуацията с българите в чужбина като временна ситуация, защото страната ни работи, за да се върнат те в България, подчерта президентът.

Ние не спим. Модернизираме се. Виждаме вълна от хора, които се връщат. Всъщност през последните години може да се види, че българите определено се връщат в страната си, защото тя им отваря нови хоризонти, за да работят, учат и останат в нея, обясни държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай