Плевнелиев: ЕС няма нужда от нова Ялта

Плевнелиев: ЕС няма нужда от нова Ялта | StandartNews.com

Европа живее в "студен мир" и трябва да е единна и да не изпада в морална криза, изоставяйки ценностите си, каза държавният глава (ВИДЕО)

Европа живее в "студен мир" и трябва да е единна и да не изпада в морална криза, изоставяйки ценностите си. Това заяви в Европейския парламент в Страсбург президентът Росен Плевнелиев по време на речта си, посветена на бъдещето на Европа и предизвикателствата пред Европейския съюз.

"Аз съм горд проевропейски президент на проевропейска нация", продължи той.

Мирът и свободата на Стария континент са подложени на изпитание, а конфронтацията е на най-високото си ниво от Втората световна война насам, границите се връщат, подчерта Плевнелиев, цитиран от clubz.bg.

"Същото поколение, което свали Берлинската стена, строи нови стени в Европа днес", заяви държавният глава.

Тероризмът се надига и съотношението на силите в света се променя, каза Плевнелиев.

"Надявам се, че не сме се отправили към студена война, ,.. но ние по-скоро живеем в студен мир", продължи президентът.

Кризата променила играта е украинската, по думите му. "Студеният мир" съдържа познати елементи на студената война - пропаганда, кибератаки, замразени конфликти.

Ако Западът позволи "нова Ялта", намеквайки за подялбата на зоните на влияние между Съветския съюз и западните съюзници в края на Втората световна война, "това би било исторически срам", изтъкна Плевнелиев.

Без да споменава името на Русия и на нейния президент Владимир Путин, Плевнелиев заяви: "ако нямаш кауза, имаш нужда от удобен враг".

"Крим е украински и Украйна е Европа", каза той, подкрепяйки предложението на Европейската комисия ЕС да позволи на украинците безвизов режим. 

Историята показва, че без постоянни усилия всичко, което сме получили, може да бъде изгубено. Дебатите по миграцията, Брексит, популисти и евроскептици само потвърждават това заключение, каза още държавният глава. 

Ние разбираме разликата между националисти и патриоти. Един голям европейски президент - президентът Де Гол - каза някога: "патриотите са тези, които обичат страната си, националистите са онези, които мразят различните"

България показа, че е лоялен партньор в добри и в тежки времена, защитава външните граници на ЕС професионално и ефективно. Нашата страна е съпричастна с бежанците и предоставя закрила на онези, които отговарят на изискванията.

България изпълнява своите отговорности и задължения, затова трябва да бъде приета в Шенген възможно най-скоро, това е в интерес на общоевропейската сигурност, каза още Плевнелиев.

Всички предсказания за разпад на ЕС са погрешни. Президентът Желю Желев казваше, че демокрацията се лекува с повече демокрация.

 Убеден съм, че ще решим настоящите предизвикателства, без да отстъпваме от ценностите си. Не трябва да отлагаме решенията за следващото правителство или следващото поколение, призова още Росен Плевнелиев. 

По-рано през деня Плевнелиев разговаря с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Благодаря ви за смелата реч, каза след края на изявлението на българския президент председателят на ЕП.

Още в първите минути на речта на президента, българските евродепутати излязоха с кратки коментари на живо в социалните мрежи.

Мястото ни в ЕС е важно

Емил Радев, евродепутат ГЕРБ/EPP

Президентът Росен Плевнелиев говори днес пред Европейския парламент в Страсбург. И днес Европа ясно показа при посещението на нашия президент, колко важно е мястото на България в общото европейско семейство.

Говори за всичко, освен за България

Илияна Йотова, евродепутат БСП/S&D

В момента господин Плевнелиев, говори в пленарната зала на Европейския парламент. За съжаление, за мен като български евродепутат, залата е полупразна, което показва отношението. Освен това той говори за всичко друго, освен за собствената си държава, най-вече за Украйна.

Тъжно е, че речта е на чужд език

Ангел Джамбазки, евродепутат ВМРО/ECR

Президентът на Република България използва чужд език в официалното си изявление пред Европейския парламент. Тъжно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай