Има сделка за Брекзит ! Лондон и Брюксел се разбраха

Мей събира министрите още тази вечер, обявява споразумението в сряда

Има сделка за Брекзит ! Лондон и Брюксел се разбраха | StandartNews.com

Ще има сделка за Брекзит между Лондон и Брюксел, гръмнаха световните агенции.  Представители на Великобритания и Европейския съюз са договорили проект за споразумението, с което Обединеното кралство ще напусне ЕС., съобщиха Би Би Си и "Гардиън", като се позоваха на източници от кабинета на британския премиер Тереза Мей. Постигнат е консенсус за разрешаване на основния оставащ висящ въпрос - този за ирландската граница. Според ирландската национална телевизия Ар Ти И  двете страни са се разбрали на ирландската граница да няма митнически пунктове и други препятствия.  Текстът е бил договорен късно в понеделник вечерта и после е бил предаден на Лондон, допълва Ройтерс, като се позовава на запознати източници. Те определят договорения текст като възможно най-стабилен, но допълват, че е некоректно да се казва, че преговорите за Брекзит са приключили.

Очаква се в сряда да има специално заседание на британското правителство. Преди него обаче премиерът Тереза Мей ще разговаря с всеки министър поотделно, още тази вечер. Новината за постигнатата сделка идва след тежки разногласия  и спорове между Лондон и Брюксел,  както и в самия кабинет на Мей. До момента нямаше сигурност как точно ще се случи Брекзит  на 29 март догодина.

В сряда, когато британските министри се срещат на "Даунинг стрийт" (16 ч. българско време), в Брюксел се събират посланиците на 27-те други страни от ЕС. Скептици в кабинета и сред експерти, които следят преговорите, обаче предупредиха, че това не е първият път, когато позициите на Лондон и Брюксел се доближават и се съобщава за пробив. Скептици има и сред торите на Мей, а депутатът Джейкъб Рийс-Мог предупреди, че на базата на оскъдната информация, с която разполага, Дъблин ще има по-голям контрол над Северна Ирландия, отколкото Белфаст. Отрицателна реакция имаше и от бившия външен министър Борис Джонсън, който каза, че Великобритания "ще остане в митнически съюз под регулаторен контрол на Брюксел" и ще има "полуколониален статут".  Ако действително преговарящите обявят, че приемат проектодокумент за Брекзит, той ще трябва да бъде гласуван и в британския парламент.  

Според договорката се предвижда сключване между Великобритания и ЕС на споразумение за временно и частично съхранение на действието на митническите правила и на правилата на общия пазар на ЕС на цялата територия на Обединеното кралство, допълва ТАСС. При това на територията на Северна Ирландия тези правила ще бъдат запазени във възможно най-голям обем, като ще включват не само аспекти от митническите отношения, но и по-тясно взаимодействие в областта на общия пазар с ЕС, допълва агенцията.

Такова решение ще позволи да се избегне установяване на митническа граница между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство, срещу което се обявява британското правителство и северноирландците протестанти-юнионисти.

Договореността предвижда също и възможност за удължаване на действието на временното съхраняване на европейските митнически правила на британска територия.  Според Би Би Си става дума за текст на споразумение, договорен на техническо ниво от представители от двете преговарящи страни след интензивни разговори тази седмица. Според в. "Телеграф" Тереза Мей може да свика две заседания на правителството. Едното утре, а другото на следващия ден, след като министрите са прочели текста на договорката, предаде Ройтерс.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай