Има общо в атентата срещу Навални и Георги Марков

В една и съща лаборатория са разработени отровите за двамата

Има общо в атентата срещу Навални и Георги Марков | StandartNews.com

Разследване на медиите The Insider, Bellingcat и CNN с участието на Der Spiegel установи имената и чиновете на служителите на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), които са отровили опозиционера Алексей Навални с „Новичок“.

Освен това в хода на разследването се оказва, че бойното отровно вещество е било разработено от същата лаборатория, в която е разработен куршумът с рицин (малко топче с два отвора), използван за отравянето на българския писател дисидент Георги Марков в Лондон през 1979 г., пише The Insider, цитиран от Dir.bg.

Както се оказва, отравянето на Навални в Томск е било вече втори опит; два месеца по-рано същите служители на ФСБ направили опит за да отровят опозиционния лидер в Калининград и едва не убили съпругата му Юлия Навалная. Ключовата роля в покушението е била изиграна от специално подразделение на Института по криминалистика на ФСБ.

След като The Insider и Bellingcat успяха да установят чрез анализ на телефонните обаждания на отровителите на Скрипал, че служители на ГРУ са получили „новичок“ от НЦ „Сигнал“, стана възможно да се разследват и други отравяния. Анализирайки данните за телефонната активност на директора на Научния център „Сигнал“ Артур Жиров, получени от Bellingcat, е станало възможно да се идентифицират редица служители на ФСБ, които редовно комуникират с него. По този начин разследващите са стигнали до Института по криминалистика на ФСБ, чиито служители, както показват данните, са били основните извършители на отравянето на Навални.

Става дума за група от най-малко осем оперативни работници на ФСБ от секретен отдел на звено, работещо под прикритието на Института за криминалистика на ФСБ (известен също като НИИ-2 ФСБ или подразделение 34435).

Институтът по криминалистика на ФСБ, създаден през 1977 г. като високотехнологично разследващо звено на КГБ, е обширна организация, която предоставя услуги, чийто диапазон варира от тестване на полиграфи и разпознаване на глас и лица до роботизирано разминиране. Подразделението е изиграло ключова роля в разследването на всички големи инциденти през постсъветския период - като взривовете на жилищни сгради през 1999 г., катастрофата на подводницата „Курск“, заложническите драми в Nord-Ost и Беслан, както и атентатите в метрото в Санкт Петербург.

Това звено на ФСБ е заявявало и за някои по-езотерични постижения, като например способността да се определя ръста на човек по гласа и... обстоятелствата от последните дни от живота на Исус Христос, пише The Insider.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай