Има ли разрив между Москва и Пекин? Проговори руски дипломат

Западните санкции са "политическо оръжие за сдържане на неудобни страни"

Има ли разрив между Москва и Пекин? Проговори руски дипломат | StandartNews.com

Заплахите на Запада да подкопае сътрудничеството между Москва и Пекин не постигнаха успех, декларира в интервю за ТАСС руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко.

"Като направим равносметка на изминалата 2022 г. в областта на руско-китайското практическо сътрудничество, може да констатираме, че курсът на Запада за откровен шантаж и открити заплахи за подкопаване на сътрудничеството между нашите държави не постигнаха успех", каза дипломатът.

По думите му Пекин, както и Москва, разглежда западните санкции като "политическо оръжие за сдържане на неудобни страни". "Съвпадането на позициите по този принципен въпрос ни позволи и в бъдеще да реализираме всички набелязани по-рано споразумения, съвместно да формираме актуална на съвременните предизвикателства архитектура на двустранните търговско-икономически отношения", каза Руденко и добави: "Стокооборотът между Русия и Китай в абсолютни стойности от януари до ноември 2022 г. се увеличи почти с една трета, като надвиши значително рекордните стойности от по-миналата година".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай