Има ли провокация? Пендаровски ще празнува Илинден в Сърбия

2 август - Илинден – е Ден на Републиката в Северна Македония

Има ли провокация? Пендаровски ще празнува Илинден в Сърбия | StandartNews.com

Държавният глава на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще води държавно-църковна делегация в сръбския манастир „Св. Прохор Пчински“, където на 2 август 1944 г. се провежда първото заседание на Антифашисткото събрание на народното освобождение на Македония (АСНОМ) по повод отбелязването на 2 август на Илинден – Ден на Републиката, съобщават от кабинета на президента на Северна Македония.

Пендаровски е провел телефонни разговори с президента на Република Сърбия Александър Вучич и с главата на Сръбската православна църква патриарх Порфирий, като двамата президенти са били на мнение, че „отношенията между двете страни бележат отлично развитие в различни направления, а посещението на манастира „Св. Прохор Пчински“, което се случва след почти две десетилетия, е положителен импулс за отваряне на нови глави във взаимоотношенията със Сърбия“, пише в съобщението.

„Водената от Пендаровски делегация ще включва членове на парламента и правителството на Република Северна Македония и представители на Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, съобщават от кабинета на президента на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай