Има договорка за 300 млн.дози ваксина

Правителствата по света продължават да поръчват потенциални ваксини срещу коронавируса

Има договорка за 300 млн.дози ваксина | StandartNews.com

Правителствата по света продължават да поръчват потенциални ваксини с надеждата, че някоя от тях ще се окаже ефективна.

Европейската комисия съобщи, че е постигнала предварителна договореност с френския фармацевтичен производител Санофи Пастьор (Sanofi Pasteur) за доставка на 300 милиона дози ваксина срещу Ковид-19.

Комисията отбелязва, че доставките ще бъдат по договорени от нея условия. Държавите от ЕС ще имат възможност на основата на този рамков договор да купуват ваксината. Споразумението, постигнато днес, ще влезе в сила, ако се докаже, че ваксината на посочения производител е годна за приложение.

Междувременно ГлаксоСмитКлайн и Санофи Пастьор обявиха, че ще доставят 100 милиона дози от експериментална ваксина срещу Ковид-19 на САЩ.

САЩ ще отпуснат до 2,1 млрд. долара "за разработване, включително и за клинични изпитания, масово производство и доставка на ваксините", заявиха двете компании. Санофи ще получи по-голямата част от средствата.

Американското правителство има и допълнителна опция за доставка на още 500 милиона дози в дългосрочен план в рамките на специална програма за разработване на ваксини.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай