Икономии превърнаха Рим в кървавата арена

Икономии превърнаха Рим в кървавата арена | StandartNews.com

Бунтове срещу липсата на пари за социални програми в тежката криза, през която преминава Италия, подпалиха столицата Рим през почивните дни, а протестиращите заплашват с продължаваща блокада и през седмицата, съобщава Ройтерс. Многохилядните демонстрации прераснаха в сблъсъци с полицията, а протестиращите се настаниха на палатки в центъра на града.

Безредиците започнаха в следобедните часове в събота с протест срещу строежа на жп магистрала между Торино и Лион. Повод за недоволството са както екологични причини, така и тежката икономическа ситуация в страната. Протестиращите обясняваха, че парите, които ще бъдат отделени за проекта, може да се използват, за да се помогне на бедните и безработните. Към протеста се присъединиха и активисти, чиито протести са насочени срещу политиката на сурови икономии, разполагането на елементи от американска сателитна система на остров Сицилия и замисляното провеждане на ЕКСПО-2015 в Милано.

Пристигнаха и имигранти с плакати "Лампедуза" - при корабокрушение този месец край бреговете на италианския остров загинаха над 400 африкански бежанци.

Протестът започна с мирно шествие от площад "Сан Джовани" в южната част на града, като към него се присъединиха 70 000 души. Множество магазини бяха затворени по маршрута на шествието и очаквано напрежението ескалира. Около сградите на министерството на икономиката и министерството на инфраструктурата избухнаха ожесточени сблъсъци между побеснели протестиращи и полиция. Те хвърляха по министерството на икономиката яйца, бутилки и фишеци и атакуваха охраняващите полицаи. Десетки пък опънаха палатки край министерството на инфраструктурата, което бе крайната точка на шествието, и се заканиха да нощуват там.

Най-малко 4000 полицаи бяха мобилизирани да охраняват протеста. Те разказаха, че са намерили у протестиращите опасни материали като контейнери със сълзотворен газ, фойерверки с куршуми и камъни. 11 души са били арестувани.
Демонстрациите продължиха и днес по-спокойно, но протестиращите блокираха част от центъра на града. Един от централните площади бе окупиран от палатки, а движението по голям булевард бе спряно. Според властите в Рим акцията не е разрешена, но полицията не предприе мерки за премахването й. В същото време протестиращите обявиха, че нямат намерение да се разотидат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай