ИД готви нов ад в Турция

ИД готви нов ад в Турция | StandartNews.com

Атентатори се преобличат като футболни фенове, за да не будят подозрение

"Ислямска държава" има нов ужасяващ план за Турция, съобщават турските вестници. В информации, озаглавени "Ал Багдади даде нареждане за изпълняването на страшен план за Турция" (в. "Акшам") и "План на ИД за Турция: Облечете се с екипи на футболни фенове" (в. "Джумхуриет"), изданията пишат, че лидерът на "Даеш" Абу Бакр ал Багдади е дал нареждане на членове на групировката да извършат нови атентати в Турция и поискал от тях да бъдат облечени във футболни екипи, за да не привличат внимание.

Турското разузнаване е установило, че ИД, която извърши редица атентати в страната, след като Анкара се включи в операциите на международната коалиция, извършва подготовки за реализирането на нови атентати. В доклади на разузнаването е посочено, че групировката е дала нареждания на чуждестранни граждани, които искат да се присъединят към редиците й, да носят екипи на футболни фенове. Според нареждането джихадистите трябва да казват, че са пристигнали в Турция, за да гледат футболни мачове в почивните дни. "Акшам" посочва, че ИД, която извърши кървави самоубийствени атентати в Суруч, Диарбекир, Анкара и Истанбул, изглежда има нови тактики.

Разузнаването е установило също, че членове на ИД са възнамерявали да купуват пикапи от окръг в Северозападна Турция, които след това да бъдат транспортирани до южния град Шанлъурфа. Пикапите трябвало да бъдат използвани при бомбени нападения в Турция или Сирия.

Най-малко 22-ма души пък бяха убити при двоен самоубийствен бомбен атентат пред военен контролно-пропускателен пункт в централния сирийски град Хомс, съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес. При взривовете в квартал "Зара" били ранени над 100 души. Отговорност за касапницата пое ИД. Управителят на провинция Хомс казал пред агенцията, че двамата атентатори самоубийци спрели до КПП-то с кола, единият излязъл от нея, след което другият взривил експлозивите си, докато бил все още вътре. В хаоса след първия взрив и след като се събрала тълпа на мястото, вторият атентатор се самовзривил. Сред убитите били 13 бойци от силите на режима на президента Башар Асад, уточни сирийският център за наблюдение на човешките права, който е базиран във Великобритания. Според шефа на центъра Рами Абдел Рахман вторият атентатор самоубиец бил облечен във военни дрехи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай