И гърците без правителство. Криза по български

Политическата криза не подминава и южната ни съседка

И гърците без правителство. Криза по български | StandartNews.com

Политическата криза далеч не засяга само България. Родината на демокрацията също е изправена пред сериозни предизвикателства.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу назначи служебно правителство, оглавено от шефа на Сметната палата Йоанис Сармас.То трябва да управлява страната до следващите парламентарни избори на 25 юни, тъй като проведените миналата седмица избори не доведохадо сформиране на редовен кабинет, пише гръцкият вестник "Катимерини", цитирано от news.bg

Консервативната партия "Нова демокрация" на досегашния премиер Кириакос Мицотакис постигна победа с 40,1% миналата неделя, но не успя да постигне абсолютно мнозинство. Двете следващи партии също отказаха да сформират коалиция, изпращайки страната на нови избори.

Мицотакис вярва, че вторият вот, който дава на водещата партия бонус места, ще даде на "Нова демокрация" необходимото мнозинство, за да управлява самостоятелно. Опозиционните партии също се надяват втори вот да повиши рейтинга им.

В сряда президентът Катерина Сакеларопулу покани лидерите на всички партии, чийто дял от гласовете надхвърли прага от 3%, за да обсъдят стъпките напред. Поканата беше процедурна и кратките разговори не доведоха до сформиране на коалиционно правителство.

Съгласно конституцията на Гърция, ако преговорите за коалиция се провалят, президентът назначава служебен министър-председател, който да води страната до следващите избори.

Това е конституционно задължение и в същото време мое задължение като гражданин да го приема", каза новият служебен премиер Йоанис Сармас на Сакеларопулу.

Съгласно гръцката избирателна система победителят от втори вот след неубедителни първи избори може да получи до 50 бонус места за всеки процент, който спечели над 25%.

За да се възползва от бонус места, "Нова демокрация" трябва да се бори да остане водеща политическа сила, тъй като нейният съперник СИРИЗА грабна само една пета от гласовете на 21 май.

Общият брой места, които "Нова демокрация" ще спечели зависи от това колко други партии ще влязат в парламента.

Новият парламент, който бе сформиран в резултат на изборите на 21 май, ще се свика следващата неделя и ще бъде разпуснат ден по-късно, преди служебното правителство да поеме управлението.

Източник: news.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай