Холандски дипломат бе пребит в Москва

Холандски дипломат бе пребит в Москва | StandartNews.com

Москва. Високопоставен дипломат в холандското посолство в Москва е бил пребит в апартамента му, дни след дипломатически скандал с представител на Русия в Хага, предаде Би Би Си.

Дипломатът, идентифициран от руските медии като Оно Елдренбош, е бил нападнат от двама мъже, представили се за електротехници.

Холандският външен министър Франц Тимерманс заяви, че дипломатът е бил леко ранен. Той допълни, че руският посланик е бил призован да даде обяснение по случая.

Тимерманс се извини миналата седмица на Русия, след като руски дипломат бе арестуван в Хага.

Дмитрий Бородин бе задържан в продължение на няколко часа по подозрение за малтретиране на двете си малки деца, което накара Владимир Путин да поиска официално извинение от Холандия, а случая доведе до протести пред холандското посолство в Москва.

След разследване, холандският външен министър призна, че полицията е нарушила правилата за дипломатически имунитет.

Според руската телевизия, московската полиция е потвърдила, че заместник-началник на холандското посолство е бил нападнат.

Елдренбош, на 68, се прибрал вкъщи и установил, че асансьорът не работел, а двама техници в униформи проверявали устройството. Бил нападнат след като отворил вратата на апартамента си.

Мотивът за нападението не е изяснен.

Според руските власти, дипломатът е бил вързан и бит, а нападателите нарисували сърце на огледалото с червило с инициалите ЛГБТ, които обикновено са акроним за лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални.

Дипломатическите отношения между двете страни вече бяха обтегнати преди ареста на г-н Бородин.

Холандия започна правни действия за освобождаването на 30 души от няколко страни, които бяха задържани в Русия на борда на кораб, принадлежащ на Greenpeace, по време на протест на руска петролна платформа в Арктика.

Активистите и журналистите на борда са обвинени в пиратство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай