Холандия се извини на Русия за ареста на дипломат

Холандия се извини на Русия за ареста на дипломат | StandartNews.com

Хага. Холандия се извини на Русия за инцидента, свързан с арестуването на руски дипломат в Хага през уикенда, на фона на ескалиращ конфликт между двете държави, съобщава АФП.

В изявлението на холандския външен министър Франц Тимерманс се посочва, че задържането на Дмитрий Бородин е било „нарушение на Виенската конвенция".

„Заради това Холандия се извинява на Руската федерация", се казва в комюникето, което подчертава, че полицията е действала от чувство за професионален дълг в случая.

Руският президент Владимир Путин определи задържането на дипломата за няколко часа в полицейски участък, като „най-грубо нарушение на Виенската конвенция" и настоя за официално извинение.

Москва е изпратила до Холандия остра нота на протест, във връзка с противозаконните действия срещу сътрудника на посолството на Русия в страната Дмитрий Бородин, който е бил нападнат от хора в камуфлажни униформи.

Инцидентът е възникнал през уикенда, когато в квартирата на съветника на посланика на Русия в Хага проникват въоръжени лица в камуфлажни униформи и под предлог жестоко отношение към децата му, пребили дипломата, сложили му белезници и го откарали в полицейско управление, където бил държан цялата нощ, преди да бъде освободен без никакви обяснения или извинения, уточнява РИА „Новости", която е близка до руските дипломатически кръгове.

„Това е грубо нарушаване на Виенската конвенция. Очакваме обяснения и извинения, а също така и наказания за виновните. Ще реагираме в зависимост на поведението на холандската страна", заявява Владимир Путин пред журналисти в Индонезия, където се провежда срещата на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Холандската полиция е отказала да коментира инцидента, но според местни медии протоколи от задържането свидетелстват, че служителите на реда са били повикани от съседи на Дмитрий Бородин, който е бил тежко пиян и се е отнасял с насилие към двете си деца.

Отношенията между Русия и Холандия се усложниха драстично, след като руски следователи предявиха обвинения в пиратство срещу 30 активисти на международната природозащитна организация „Грийнпийс", заради протестна акция срещу руските петролни сондажи в Арктика.

Виенската конвенция за дипломатическите отношения постановява, че чуждестранните дипломати имат право на имунитет в страните, в които пребивават на официална мисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай