Хелмут Кол искал да изсели турците от Германия

Хелмут Кол искал да изсели турците от Германия | StandartNews.com

Лондон/Берлин. Бившият канцлер на Германия Хелмут Кол (1982-1998) е искал да изпрати обратно в Турция половината от всички турци, които са живеели в Западна Германия в началото на 80-те години на миналия век, предаде Би Би Си.

Информацията идва от разсекретена стенограма на разговор на новоизбрания по онова време канцлер с британския премиер Маргарет Тачър от 28 октомври 1982 в Бон, цитирана от водещи британски и германски медии.

От документа става ясно, че канцлерът се е оплаквал на Тачър, че "Германия не е била в състояние да асимилира толкова голям брой турци" и по тази причина се е предвиждало "през следващите четири години техният брой да бъде намален наполовина".

"Германия няма проблем с португалците, италианците и дори имигрантите от Югоизточна Азия, защото техните общности се интегрират добре", заявява Кол. "Турците представляват съвсем друга култура", добавя той. Като пример за несъвместимостта на двете култури - германската и турската - канцлерът посочва браковете по принуда. На турците, които останат във ФРГ, Кол предписва да учат немски език, пише "Ди Велт".

Турски миграция към Германия започва от октомври 1961, когато е подписано съглашение за наемане на работнице между двете държави.

Много от така наречените "гастарбайтери" пристигат от Италия, Гърция, Португалия, Тунис и след това Югославия.

Кол, който бе канцлер до 1998 г. и лидер на консервативната Партиа на Християндемократите (CDU), често се е изказвал срещу имиграцията по време на престоя си в офиса.

От офиса му до момента не са коментирали доклада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай