Хърватия опрощава дълговете на бедните

Хърватия опрощава дълговете на бедните | StandartNews.com

Загреб. Дълговете на близо 60 000 хървати с ниски доходи ще бъдат опростени в изпълнение на нова правителствена програма, съобщи CNN. Хърватското правителство стартира програмата в партньорство с множество банки, телекомуникационни оператори, електроразпределителни дружества, местно самоуправление и други фирми, които няма да получат дължимите им пари. 

Ще бъдат опрощавани дългове в размер до 60 000 хърватски куни (ок. $8,830) на човек. Има редица изисквания за участие в програмата: дългът да е поне 35 000 куни (ок. $5,150), кандидатът да е на социални помощи или с месечен доход по-нисък от 1 250 куни (ок. $184), или доходът на домакинството за последните 3 месеца да е под 2 500 куни (ок. $370), да няма други спестявания и капитали. 

Социалният министър Миланка Опачич посочи, че мярката е еднократна и няма да бъде повторена.

Целта на мярката е най-бедните граждани, които не могат да си плащат дълговете, да започнат на чисто, както и да бъдат освободени ликвидни пари за повишаване на потреблението и стимулиране на икономиката. 

Рецесията в Хърватия продължава, като БВП на страната намалява всяко тримесечие от края на 2011 г. насам. По данни на АФП, до края на 2014 г. близо 322 000 хървати имаха блокирани банкови сметки поради неплатени задължения, а общите дългове възлизаха на $5.89 млрд. Очаква се финансовата амнистия да освободи 2,1 млрд. куни (ок. $319.26 млн.) в икономиката и да върне длъжниците отново като клиенти на банковата система. Въпреки това над 250 000 души ще останат с блокирани сметки, тъй като не покриват критериите за участие в програмата  и дълговете им няма да бъдат опростени. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай