Групата на Найджъл Фараж в Европарламента се разпадна

Групата на Найджъл Фараж в Европарламента се разпадна | StandartNews.com

Брюксел. Групата на евроскептиците в Европейския парламент, създадена от лидера на британската ЮКИП Найджъл Фараж и италианския комик Бепе Грило ("Пет звезди"), се разпадна, предаде АФП. Радикалите се обединиха в "Европа на свобода и пряка демокрация" (EFDD) след европейските избори през май, но по-малко от 5 месеца по-късно латвийската депутатка Ивета Григуле я напусна.

"Групата вече няма членове от поне седем страни, така че днес се обявява за разпусната", заяви говорителят на ЕП Жауме Дух в Туитър. За сформиране на група в ЕП са нужни минимум 7 партии.

Партията на Найджъл Фараж ЮКИП спечели първо място в Камарата на общините във Великобритания. ЮКИП иска да извади Великобритания от ЕС и също така настоява за по-силен имиграционен контрол. След силно представяне на европейските избори през май Фараж събра 48 евродепутати за своята група. Най-големият контингент бяха членовете на ЮКИП, следвани от 17 депутати от групата на Грило.

ЕНП, която е най-голямата група в Европарламента, изрази задоволство от разпадането на групата на Фараж. В профила на ЕНП в Туитър се появи статус: "Първо поражение за евроскептиците! Групата EFDD изчезва с оттеглянето на латвийката Ивета Григуле".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай