Груевски отвърна на удара, събра на митинг 40 000 (ОБЗОР)

Груевски отвърна на удара, събра на митинг 40 000 (ОБЗОР) | StandartNews.com

Македонският премиер няма да подава оставка

Македонският премиер Никола Груевски отвърна на големия протестен митинг срещу него от неделя с контрадемонстрация, която събра между 30 и 40 000 души. Според някои проправителствени македонски медии в митинга са участвали близо 90 000 души. Поддръжниците на Никола Груевски се събраха пред сградата на парламента в Скопие, за да изразят подкрепата си към него и партията ВМРО-ДПМНЕ. В половинчасова реч министър-председателят Груевски заяви, че няма да се оттегли от властта, нито ще направи компромис с името на страната. На митинга под надслов "Силна Македония" лидерът на управляващата партия каза, че екстремисткото нападение в Куманово миналата седмица и политическата нестабилност са започнали да влияят и да нанасят вреда на икономиката на страната. Въпреки това Груевски бе категоричен, че Македония е стабилна и никой не трябва да се плаши за нейното бъдеще.

"Тази вечер е мой дълг да ви кажа истината. Македония не е Никола Груевски или Зоран Заев. Ето това е Македония, тези хора - вие сте най-добрият отговор на всички, които дърпат конците и си мислят, че могат да ни пречупят, да ни промият мозъците, да ни измамят с манипулирани аудиозаписи, да ни плашат с терористични банди", каза Груевски в обръщение от трибуната пред парламента в Скопие. Премиерът продължи речта си, като заяви, че Зоран Заев никога няма да стане министър-председател на Македония. По време на митинга до Никола груевски бяха застанали бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска и бившият шеф на македонското контраразузнаване и братовчед на премиера Сашо Миялков. Час след края на протеста демонстрантите заявиха, че ще нощуват пред сградата на парламента в "защита на правителството". Активисти, близки до ВМРО-ДПМНЕ, заявиха, че около 500 души са готови да нощуват пред сградата. Ден по-рано протестиращите срещу Груевски направиха палатков лагер пред правителството с обещанието, че ще останат там, докато той не си подаде оставката.

Междувременно първите дипломати на ЕС обсъдиха ситуацията в Македония на заседанието на Съвета на министрите в Брюксел, като изразиха загриженост от политическата криза в страната. В края стана ясно, че ЕС ще продължи да следи отблизо въпроса на най-високо ниво, като темата се очаква да бъде обсъдена отново на следващата среща на външните министри през юни. Днес се очакваше и среща в Страсбург с участието на премиера Груевски и лидерът на опозицията Зоран Заев, организирана от европейските институции, с цел решаване на политическата криза в Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай