Гърция се пържи в рекордни жеги

Югоизточна Европа е в плен на най-интензивната гореща вълна за годината

Гърция се пържи в рекордни жеги | StandartNews.com

Югоизточна Европа е в плен на най-интензивната гореща вълна за годината. Засилването на жегите през следващите дни може да доведе до най-високите температури, измервани на Стария континент. Тези прогнози попарват надеждите за скорошно овладяване на множеството горски пожари в Южна Италия, Гърция и Западна Турция.

Гърция претърпява най-голямата горещина от 1987 година насам, заяви премиерът Мицотакис. В Пелопонес и Тесалия температурите достигат 44-45 градуса. При днешното си посещение в централата на енергиен оператор в Източна Атика Кириакос Мицотакис призова сънародниците си да пестят енергията и да изключват осветлението, за да облекчат натоварването на електропреносната система на страната. Борбата с горските пожари на Родос продължава по суша и въздух, предава БНТ. Евакуирани са три села западно от столицата на острова.

След кошмара на повече от сто пожара, които обхванаха различни райони по южното крайбрежие на Турция през изминалата седмица, в началото на тази ситуацията бавно се стабилизира, съобщават местните власти. Доброволци помагат на пожарникарите, почистват просеките от сухи треви и организират разпределението на храни и вода за екипите и хората, останали без дом.

Тревога на плаж край италианския град Пескара предизвикаха пламъците, които погълнаха за кратко време 53 хектара борова гора в близкия природен резерват. Стотици хора бяха евакуирани в района през последното денонощие заради прииждащия към домовете им огън. Продължават и пожарите в Сицилия, разпалвани от ветрове, които пренасят горещи въздушни маси от Северна Африка към Югоизточна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай