Гръцките медии стачкуват заради спорни законови промени

Гръцките медии стачкуват заради спорни законови промени | StandartNews.com

Атина. Няколко профсъюза на гръцки журналисти призоваха за 24-часова стачка в гръцките медии във вторник в знак на протест срещу законопроект, засягащи сектора, предаде вестник Катимерини.

Стачката започна в 10 часа във вторник. Синдикатите обвиниха правителството, че се опитва да обслужва интересите на медийните магнати чрез изменението, което беше внесено в парламента в петък вечер, и одобрява сливания на големи издателства и промени в програмните схеми на радиата и телевизиите.

От 10 часа сутринта вчера новинарските емисии по телевизията и радиото бяха заменени с други програми, като документални или художествени филми. Профсъюзите обвиниха правителството, че се опитва да обслужва интересите на медийните магнати чрез изменение на закона за медиите, което беше внесено в парламента в петък вечерта.

В свое съобщение журналистическите съюзи осъждат медийната поправка затова, че тя е станала скришом и по поръчка на медиаторите, като само за една нощ правителството е унищожило права и завоевания, постигнати в продължение на десетилетия от работещите в бранша.

Конкретната поправка разрешава сливания на пострадалите вече от финансовата криза издателства и медии с цел намаляване на разходите, като по този начин голяма част от средствата за масова информация ще се съсредоточат в ръцете на едри медийни магнати.

Проектозаконът третира работодателите от една група компании като една и съща фирма, което позволява на медийните групи да заобиколят ограниченията за уволненията. Изменението също така позволява на радиостанциите да променят форматите си (например от новини на музика) без да се налага връщане на лиценза им на държавата и ново кандидатстване за честотата.

Поправката беше приета вчера с гласовете на партиите от правителствената коалиция - Нова демокрация и ПАСОК, и в отсъствие на депутатите на двете опозиционни сили - СИРИЗА и комунистическата партия, които заклеймиха предложените изменения в закона.

Няма да станем съучастници в едно престъпление по отношение на печата и медиите, правителството върви към избори и иска да изгради нови отношения с медиите, заяви представител на СИРИЗА. Комунистите заявиха, че се оттеглят от дебатите за поправката с искане за поименно гласуване.

Синдикатите смятат, че законът ще доведе до масови уволнения в сектора. "Изменението позволява на медийни групи да се сливат с извинението за намаляване на разходите, но в действителност осигурява на задлъжнелите бизнесмени възможност за по-голяма сигурност", заявиха профсъюзите в съобщение, в което призовават проектът да бъде променен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай