Гръцките енегергетици спряха стачката

Гръцките енегергетици спряха стачката | StandartNews.com

Атина. Стачката на работещите в гръцката държавна електрическа компания е приключила и служителите й се завръщат по работните места, предаде БНР.

Синдикатът на енергетиците обяви решението си за прекратяване на стачката, след като правителството обяви гражданска мобилизация, а стачкуващите започнаха да получават призовки.

Протестът беше срещу плановете за приватизация на 30 на сто от силно задлъжнялата електрическа компания и доведе до спиране на тока в редица градове и курорти.

От профсъюза адобавиха, че борбата продължава чрез други форми на протести.

От компанията бе съобщено, че енергийните мощности, които бяха спрени заради стачката, са започнали отново да функционтират.

От правителството уверяват, че приватизацията няма да промени статута на работещите в електрическата компания. Опозиционната партия СИРИЗА обаче смята, че правителствените планове за създаване на една по-малка електрическа компания обслужват предимно икономически интереси и не са в интерес на реалните нужди на обществото.

Решението за приватизация на компанията е част от ангажиментите на гръцкото правителство към международните кредитори, които поискаха Гърция да либерализира енергийния си пазар като предварително условие за изплащане на следващи траншове от международната спасителна помощ за страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай