"Град-контейнер" за оцелелите от земетресението в Измир

Семейства започнаха да се заселват в сглобяеми блокове

"Град-контейнер" за оцелелите от земетресението в Измир | StandartNews.com

Оцелелите от опустошителното земетресение, при което миналия месец загинаха 116 души в западната провинция Измир, се адаптират към нов живот в „град-контейнер“, сглобяеми звена за тези, които са загубили домовете си.

Семейства, чиито къщи бяха унищожени или силно повредени от земетресението, започнаха да се заселват в сглобяемите блокове тази седмица след преместване от палатки. Това ще бъде последният им временен дом преди изграждането на нови жилища в района за оцелелите.

Земетресението с магнитуд 6,6 е съсипало над дузина сгради и е повредило редица други. Правителствените агенции и благотворителните организации бяха разпънали палатки след земетресението и наскоро завършиха инсталирането на сглобяеми блокове преди настъпването на зимата. Контейнерният град, създаден в Байракли, един от районите, най-силно засегнати от земетресението, в днешно време не се различава от обикновен квартал в провинцията.

Освен травмата от бедствието, хората са възобновили живота си, докато децата играят игри по алеите между редиците от сглобени жилища.

Досега четиридесет и четири семейства са заселени в 493 временни къщи, изградени на площ от 46 000 квадратни метра. Една алея в този нов град е кръстена на Айда Гезгин, а друга на Елиф Перинчек, две млади момичета оцелели от земетресението, които бяха изтеглени от развалините съответно 91 и 65 часа след земетресението. Всяка сглобяема единица съдържа кухня, хол, спалня и баня. Скоро в контейнерния град ще бъдат инсталирани и детски площадки.

Правителството скоро ще започне изграждането на нови, стабилни жилища за хора, загубили домове при земетресението и за онези, които трябваше да евакуират повредените сгради. Първоначално ще бъдат построени 5000 резиденции и се очаква тяхното изграждане да приключи в рамките на една година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай