Горят ли парите с лика на Елизабет II?

Банкноти и монети с лика на кралицата ще бъдат заменени постепенно

Горят ли парите с лика на Елизабет II? | StandartNews.com
  • Банкноти и монети с лика на кралицата ще бъдат заменени постепенно

 

Лондон започва операция „Нови пари“. Милиарди монети и банкноти по цял свят с лика на Елизабет Втора трябва да бъдат сменени след смъртта на кралицата. В продължение на почти 70 години образът на Нейно величество стои на монетите на Обединеното кралство, с различни варианти на нейния профил. Тя е изобразена на националните банкноти повече от 60 години – първият британски монарх, който направи това. Нейният портрет е и върху валутата на няколко страни, които преди са били под британско управление.

Очаква се замяната им с алтернативи с лика на новия монарх да отнеме поне две години.

От 1953 г., една година след като кралицата се качва на трона, монетите на Обединеното кралство носят пет различни версии на нейния портрет. Тя се появява на банкнотите на страната през 1960 г.

Но сега Банката на Англия, която печата банкнотите, и Кралският монетен двор, който сече монетите, са изправени пред огромната логистична задача да изтеглят тези пари от обращение и да ги заменят с парични знаци, върху които е портретът на крал Чарлз III.

В Обединеното кралство има повече от 4.7 милиона банкноти в обращение на обща стойност 82 милиарда паунда (95 милиарда долара), според централната банка. В обращение са и около 29 милиарда монети, съобщават от Кралският монетен двор, пише economic.bg.

Новите пари вероятно ще бъдат въведени постепенно и ще съществуват като законно платежно средство заедно със старите банкноти и монети за определен период от време.

Подобна ситуация имаше през 2017 г., когато Кралският монетен двор започна да издава нова 12-ъгълна монета от 1 паунд. Тя беше в обращение едновременно със старата кръгла монета от 1 паунд в продължение на шест месеца преди последната да загуби статута си на законно платежно средство.

Кралският монетен двор заяви в изявление на уебсайта си, че монетите с образа на кралицата „остават законно платежно средство и в обращение“ и че производството им ще продължи както обикновено през „този период на почтителен траур“.

Банката на Англия каза, че настоящите банкноти с образа на Нейно Величество ще продължат да бъдат законно платежно средство“.

Миналия петък, ден след смъртта на Нейно Величество, толкова много хора се опитваха да влязат в уебсайта на Кралския монетен двор, че се образува виртуална опашка.

Образът на кралицата краси някои банкноти и монети в Британската общност – асоциация от 54 държави, почти всички от които преди са били колонизирани от Обединеното кралство.

В Канада, където кралицата остава държавен глава, нейният образ е върху пластмасови банкноти от 20 канадски долара.

"Настоящата полимерна банкнота от 20 долара е предназначена да циркулира през следващите години. Няма законово изискване за промяна на дизайна в рамките на предписан период, когато монархът се промени“, каза Амели Ферън-Крейг, говорител на Банката на Канада, в изявление за CNN Business.

В Австралия също портретът на кралицата е на банкнотата от 5 долара. Централната банка на страната заяви в петък, че няма да има „незабавна промяна“. Банкнотите от 5 долара „няма да бъдат изтеглени“ и вероятно ще останат в обращение с години.

Дизайнът на монетите може да се променя по-бавно, ако се следва исторически прецедент: обичайно е да имате различни монарси в портфейла си, тъй като смяната на монетите се случва постепенно, а не чрез изтегляне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай