Горещи данни за коронацията! Разочарование за Чарлз

Над 14 милиона зрители са гледали събитието

Горещи данни за коронацията! Разочарование за Чарлз | StandartNews.com

Над 14 милиона зрители са гледали коронацията на крал Чарлз III по телевизия BBC, съобщиха от корпорацията, предаде БГНЕС. Коронацията в събота – първата от 70 години насам – беше едва втората, която беше предавана по телевизията, и първата, която беше показана цветно.

ВИЖ ОЩЕ: Как принц Луи открадна коронацията на Чарлз

Но данните показват, че гледаемостта е била значително по-ниска от предишни големи кралски събития. Миналогодишното държавно погребение на майката на Чарлз, кралица Елизабет II, привлече една от най-големите телевизионни аудитории в Обединеното кралство. Приблизителна средна аудитория бе 26,2 милиона, гледана само на телевизори, достигайки максимума от 28 милиона, включително 18,5 милиона на BBC.

През 2011 г. над 24 милиона зрители гледаха сватбата на сина на Чарлз принц Уилям по BBC.

През 1997 г. над 32 милиона зрители в Обединеното кралство гледаха погребението на принцеса Даяна, първата съпруга на Чарлз и майката на Уилям. Коронясването на Елизабет през 1953 г. се смята за пробив в радиото и радиото, тъй като е показано за първи път по телевизията. Тогава около 27 милиона души са гледали и 11 милиона са слушали службата по радиото, според Бъкингамския дворец.

ВИЖ ОЩЕ: Алена с разкритие за Кейт Мидълтън

Но тогава притежаването на телевизори не беше масово. BBC беше единствената телевизия по онова време. Оттогава медийният пейзаж се трансформира с още десетки канали, както и онлайн услуги, услуги по заявка и стрийминг.

Коронацията на Чарлз също беше излъчена на живо от търговския канал ITV, който стартира само две години след коронацията на Елизабет, и други, включително Sky News. Няма обаче техни данни за гледаемостта на коронацията на 6 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай