Google отбеляза 82 г. от рождението на зооложката Даян Фоси

Google отбеляза 82 г. от рождението на зооложката Даян Фоси | StandartNews.com

Световната търсачка Google посвещава днес заглавната си страница на 82-годишнината от рождението на зооложката Даян Фоси(16.01.1932 – 26.12.1985) - изследователката, добила голяма популярност със своето мащабно изследване над горилите, като прекарва цели 18 години в тяхната натурална среда.

В рамките на изследването си тя изучава в детайли тяхното поведение в планинските гори на Руанда в Африка, а през 1983г. публикува заключенията си в книгата „Gorillas In The Mist" (Горили в мъглата).

За заслугите си Фоси е определяна от много други изследователи като един от трите най-изтъкнати и влиятелни приматолози на своето време, наред с Джейн Гудал и Бируте Галдикас, които посвещават своя живот в изучаване съответно на шимпанзета и орангутани.

Даян Фоси е родена в Сан Франциско, Калифорния в семейството на агент по недвижими имоти и фотомодел, които се развеждат, когато малката Даян е на 6г. Именно последвалите събития оказват голямо влияние върху характера на Фоси и тогава тя намира утеха в животните. Любовта им към тях започва със златни рибки преминава през конете и накрая достига до своя пик с горилите, които изучава в Руанда. На 24 септември 1967г. тя основава свой собствен изследователски център "Карисоке", който е разположен в гора между два вулкана.

Местните я наричали „Нирмачабели", в превод „Жената, която живее сама в планината". До края на живота си тя се отдава изцяло на горилите като не само ги изучава, но и предпазва от бракониерите в този регион. През годините нейното име се свързва с огромен брой инициативи и проекти, които са спасили много животни от гибел. За съжаление Фоси е открита мъртва в стаята си през декември 1985г., а мотива и самоличността на извършителя и досега остават неразкрити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай