Четвъртък,

Голямо прецакване с ковид ваксините, кой ще си плати

От: Иван Ангелов -
3218
Голямо прецакване с ковид ваксините, кой ще си плати
A
A
A

Компаниите "Пфайзер" и "Бионтех"  са направили ново предложение на Европейския съюз във връзка с прекалено големите количества ваксини срещу коронавирус, поръчани от Брюксел. Предлага се страните членки да плащат половин цена или около 10 евро за всяка от 70 милиона дози от които Евросъюзът се отказва, пише "Файненшъл таймс".

Освен това промените в договора ще позволят на ЕС да премине към по-нови ваксини, пригодени за "всички бъдещи варианти на Ковид-19", допълва изданието, като се позовава свои източници.

През януари Ройтерс съобщи, че ЕС води преговори с двете фармацевтични компания с цел да съкрати броя дозите ваксина, които Брюксел се ангажира да закупи тази година до не повече от 500 милиона, като в замяна на това ЕС плати по-висока цена на доза.

Преговорите се водят в момент, в който Евросъюзът планира да преразгледа законите, уреждащи оценяваната на 148 милиарда долара фармацевтичната индустрия. ЕС се надява, че с новото законодателство ще успее да съживи инвестициите и да разшири достъпа до евтини лекарства на фона на изтощените от пандемията здравни бюджети на страните членки.

"Пфайзер“ отказа да коментира публикацията на "Файненшъл таймс“, но отбеляза, че преговорите се водят "добросъвестно от всички страни“, отбелязва Ройтерс.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com