Голямо обещание от Байдън! Към кого

По случай 8 март

Голямо обещание от Байдън! Към кого | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън обеща днес да „подкрепя правата на жените и момичетата във всички аспекти на нашата вътрешна и външна политика“, без да споменава изрично решаващия въпрос за правото на аборт в САЩ, предаде Франс прес.

Международният ден на жената „почита една истина, която съзнаваме всеки ден: жените и момичетата са от съществено значение за успеха и напредъка във всички аспекти на нашите общества“, написа президентът на САЩ по повод 8 март. „В твърде много части на света правата на жените и момичетата са атакувани“, каза той, давайки за пример Афганистан, Иран и „използването на изнасилването като оръжие за война“ от руската армия в Украйна.

Американското министерство на финансите обяви днес нови санкции срещу юридически и физически лица в Иран, по-специално двама служители от иранската затворническа администрация, обвинени в нарушения на човешките права срещу жени и момичета в тази страна, която бе разтърсена от безпрецедентно протестно движение.

Джо Байдън също така се задължи да работи „навсякъде по света“ за „защита на достъпа до здравеопазване, включително по отношение на репродукцията“ и за „запазване на политическото участие на жените“.

Що се отнася до собствената му страна, американският президент не спомена изрично правото на аборт, застрашено, тъй като Върховният съд оспори закрепването му в конституцията, което накара много щати да ограничат или просто да премахнат достъпа до прекратяване на бременността. Байдън обаче спомена "инвестициите", направени в САЩ в полза на семействата и работещите жени, и закон, предназначен за борба срещу насилието срещу жени в семейството, предаде БТА.

Президентът демократ, поради липса на мнозинство в Конгреса, всъщност няма лостове да се противопостави на инициативите на консерваторите срещу правото на аборт. Властите в щата Флорида представиха вчера законопроект, който ще забрани абортите след шестата седмица на бременността, а достъпът на всички американки до хапчета за аборт, използвани при по-голямата част от прекъсванията на бременността в САЩ, в момента е спрян по решение на съдия от Тексас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай