Голяма заплаха за САЩ! Горещо предупреждение от топ генерал

Вашингтон удвоява усилията си за укрепване на отношенията си с тихоокеанските страни

Голяма заплаха за САЩ! Горещо предупреждение от топ генерал | StandartNews.com

Армията на Китай е станала значително по-агресивна и опасна през последните пет години, заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили при визита в Индонезия, предаде Асошиейтед прес.

Американският генерал изтъкна, че през въпросния период броят на прехващания на китайски самолети и кораби в региона на Тихия океан от силите на САЩ и техни партньори се е увеличил значително и че количеството на опасните военни взаимодействия също бележи подобен ръст.

"Посланието е, че китайската армия значително е увеличила присъствието си по въздух и по море и че агресивното ѝ поведение конкретно в този регион е много по-явно", каза Мили, който неотдавна поиска от служителите си да съберат подробна информация относно взаимодействията между военните части на Китай, САЩ и другите сили в Индийско-тихоокеанския регион.

Американският генерал коментира темата в момент, в който САЩ удвояват усилията си за укрепване на отношенията си с тихоокеанските страни в противовес на засилващото се влияние на Китай в региона. Правителството на американския президент Джо Байдън възприема Пекин като "водеща заплаха" и основно дългосрочно предизвикателство в сферата на сигурността и посещението на Мили в региона е непосредствено свързано с този въпрос, отбелязва Асошиейтед прес.

Мили ще обсъди нарастването на военната мощ на Китай и на среща с министри на отбраната на страни от Индийско-тихоокеанския регион, която ще се проведе в австралийския град Сидни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай