Голяма тревога с климата. Случва се нещо страшно

За първи път то надхвърли 1,5 градуса по Целзий за цяла година

Голяма тревога с климата. Случва се нещо страшно | StandartNews.com

Глобалното затопляне се увеличава. За първи път то надхвърли 1,5 градуса по Целзий за цяла година, според службата за климата на ЕС. Световните лидери обещаха през 2015 г. да се опитат да ограничат дългосрочното повишаване на температурата до 1,5C, което се смята за решаващо за избягване на най-вредните въздействия, предаде БНР.

Периодът от февруари 2023 г. до януари 2024 г. е регистрирал затопляне с 1,52 градуса.

Спешните действия за намаляване на въглеродните емисии все още могат да забавят затоплянето, смятат учените. "Преминаването на средногодишно затопляне над 1,5 градуса по Целзий е значително", казва проф. Лиз Бентли, главен изпълнителен директор на Кралското метеорологично дружество.

В доклад на ООН от 2018 г. се казва, че рисковете от изменението на климата - като интензивни горещи вълни, покачване на морското равнище и загуба на диви животни - са много по-високи при 2C затопляне, отколкото при 1,5C.

Януари беше осмият пореден рекордно топъл месец. Според една научна група, Berkeley Earth, календарната 2023 г. е била с повече от 1,5C над прединдустриалните нива.

Други научни организации като НАСА определят последните 12 месеца малко под 1,5C на затопляне. Въпреки малките различия, всички основни масиви от данни са съгласни относно скорошната траектория на затопляне и че светът е в най-топлия си период от началото на съвременните записи.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Emo
преди 2 месеца

Abe stiga s tia gluposti za globulin zatoplene. Elate v Kanada da vidite kakav stud e!!

Откажи