Голяма новина за пациентите с диабет, важно лекарство поевтинява

Големите фармацевтичните компании неоправдано формират рекордни печалби

Голяма новина за пациентите с диабет, важно лекарство поевтинява | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън обяви, че и други фармацевтичните компании ще трябва да намалят цените на инсулина, след като корпорацията "Илай Лили" (Eli Lilly and Co.) съобщи, че ще продава по-евтино популярното лекарство за лечение на диабет, предаде Ройтерс.

"Илай Лили" обяви вчера, че от четвъртото тримесечие на тази година сваля със 70 на сто цените на най-популярните инсулинови лекарствени продукти "Хумалог" (Humalog) и "Хумулин" (Humulin).

"Инсулинът се използва от над 100 години и разходите за производството му възлизат на 10 долара за флакон", заяви Байдън. Той подчерта, че пациентите са принудени да плащат по "триста, четиристотин, петстотин долара" на месец за това лекарство.

"Големите фармацевтичните компании неоправдано ви вземат толкова много пари за него и формират рекордни печалби. Това няма да продължава повече", каза президентът на САЩ, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

Законът за намаляване на инфлацията, приет в САЩ, предвижда месечните разходи за инсулин да възлизат на не повече от 35 долара за пациентите, които са осигурени от федералната здравноосигурителна програма "Медикеър" (Medicare). Джо Байдън настоява да бъдат въведени пределни цени за инсулина и за пациентите, които са осигурени от частни здравноосигурителните фондове, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай