Голям случай в историята на науката. Какво се случи със сиамски близначки (снимки)

Мнението на лекарите

Голям случай в историята на науката. Какво се случи със сиамски близначки (снимки) | StandartNews.com

Не се очаква Марием и Ндейе да оцелеят повече от няколко дни, когато се раждат. Наскоро те навършиха 7 г. и се смята, че са достигнали тази възраст сиамски близнаци в Европа.

„Подготвях се да ги загубя много бързо. Когато ти кажат от самото начало, че няма бъдеще, ти просто живееш за настоящето“, каза баща им Ибрахима в документалния филм на Би Би Си (BBC) „Неразделни сестри“.

Сиамските близнаци са рядкост и половината от тях са мъртвородени, а една трета умира в рамките на 24 часа след раждането.

Затова фактът, че Марием и Ндейе празнуват седмия си рожден ден с група приятели не доставя радост само на Ибрахима, но и на лекарите, които се грижат за тях.

Двете момичета споделят един чифт крака и един таз, всяка има свой гръбначен мозък и сърце. За тях денонощно се грижи медицински екип, но посещават масово училище в Южен Уелс във Великобритания.

„Те са бойци и доказват, че всички грешат. Дъщерите ми са много различни. Марием е интровертна личност, тиха е, а Ндейе е съвсем различна, тя е много независима“, казва баща им.

„Не бих се преструвал, че е лесно, но е огромна привилегия. Чувстваш се късметлия да бъдеш свидетел на тази постоянна битка за живота“, допълва Ибрахима.

Когато момичетата се раждат в Сенегал през 2016 г., родителите им очакват едно бебе. Лекарите пък не дават надежда те да живеят повече от няколко дни.

„Единственото нещо, което можехме да направим, е да бъдем до тях и да не им позволим да вървят сами през това пътуване. Много ясно видяхме от самото начало, че си имаме работа с воини, които се държат на живота“, споделя Ибрахима.

Лекарите в Сенегал смятат, че единственият шанс момичетата да оцелеят, е да бъдат разделени. След като се обаждат на болници в много държави, молейки за помощ, семейството пристигна през 2017 г. в Обединеното кралство за лечение в известна детска болница в Лондон. Всички са се надявали, че момичетата ще бъдат разделени и семейството ще може да се върне при другите си деца в Сенегал.

Тестове обаче установяват, че сърцето на Марием е твърде слабо за сложната операция и тя няма да оцелее след такава интервенция. След дълго обсъждане медицинския екип и бащата на децата решават, че няма да ги разделят.

„Това щеше да е убийство на едно от децата ми заради друго. Това е нещо, което не мога да направя. Не мога да си позволя да избирам кой да живее и кой да умре“, каза тогава Ибрахима.

Тогава майката се връща в Африка, за да се грижи за другите им деца, а Марием, Ндейе и Ибрахима остават във Великобритания, за да бъдат осигурени адекватни медицински грижи за децата.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Петко
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи