Голям скандал в Боинг, валят цинични обвинения

Самолетите били конструирани от клоуни

Голям скандал в Боинг, валят цинични обвинения | StandartNews.com

Американският самолетостроител "Боинг" (Boeing) публикува стотици изключително неудобни вътрешни съобщения, отнасящи се за модела 737 МАКС (737 МАКС), предадоха световните агенции.

Според едно от тях машината е "конструирана от клоуни, поставени под управлението на маймуни".

Производителят на самолетите определи мненията като "напълно неприемливи" и отбеляза, че разкрила публично тези послания в името на прозрачността. От някои от тях става ясно и че групата се е опитвала да заобиколи правилата на Федералното управление за авиация на САЩ (ФУА - FAA) и на чуждестранните регулатори.

Тази изповед може да усложни кризата в Боинг, който не успява да върне в употреба водещия си модел и да възстанови имиджа си след катастрофите със самолет на индонезийската авиокомпания "Лайън еър" (Lion Air) през октомври 2018 година и на Етиопските авиолинии (Ethiopian Airlines) през март 2018 година, отбелязва Ройтерс, на която се позова БТА. След двете катастрофи, при които загинаха общо 346 души, бяха забранени полетите на всички 737 МАКС.

Служителите на самолетостроителя знаели за недостатъците на машината, появила се през 2016 година, много преди двете трагедии, става известно от съобщенията.

В едно от тях, с дата 8 февруари 2018 година, един от служителите пита колегата си: "Ще качиш ли семейството си в самолет, тестван със симулатор за МАКС?". Отговорът е "Не!".

Тези разговори хвърлят светлина върху лицемерието, ширещо се в компанията, която само искала да намали разходите, без да се съобразява с ФУА.

"Тези мнения не отразяват компанията, такава каквато е и каквато трябва да бъде. Те са напълно неприемливи", заявиха от "Боинг", цитира ги Би Би Си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай