Гласът на СССР почина в съня си

Игор Кирилов, е починал на 89-годишна възраст.

Гласът на СССР почина в съня си | StandartNews.com

Човекът, известен като лицето и гласът на СССР от три десетилетия - Игор Кирилов, е починал на 89-годишна възраст. Според информацията той не е имал заболявания - просто легнал да поспи и издъхнал в съня си. Кирилов беше главен четец и говорител на съветската телевизия.

Със своята запазена марка - без да бърза и спокойно - той информира зрителите за изстрелването на първия спътник в космоса от Русия и предаваше комюникета на комунистическата партия.

Той също така е водещ на всички основни съветски събития: от парадите на Червения площад в Москва до комунистическите конгреси. Съветският съюз се разпадна през 1991 г.

Положителните истории доминираха в съветските бюлетини. Всяка година пред изображенията на комбайни, които напредват през нивите, Игор Кирилов обявяваше зърнената реколта за триумф.

"За мен най-трудното от всичко беше да повярвам на това, което чета", казва Игор Кирилов в интервю за BBC през 2011 г. "Дълбоко в себе си знаех, че текстовете съдържат полуистини.

Но като четец на новини трябваше да се убедиш, че това е пълната истина. И го направих. Убедих се, че наистина изграждаме комунизъм. Че животът наистина ще стане по-добър. Съмненията, които имах, успях да преодолея. Ако не бях, тогава нямаше да мога да си върша работата."

Новините не винаги бяха добри. През 80-те години на миналия век съветските лидери придобиха лошия навик да умират бързо. Това е мрачен период за Игор Кирилов, който уведомява страната за смъртта им.

Всъщност това се случва толкова често, че предизвика създването на известната съветска шега: Игор Кирилов излиза в ефир с черна вратовръзка и обявява: "Другари, ще се смеете, но друг незаменим лидер се нуждае от смяна".

"На интервюто за работа свирех на китара и пеех", разказва той. "Тогава ме помолиха да прочета нещо. За щастие предната вечер бях запомнил екземпляр от вестник "Правда". Така че го изрецитирах направо. След това, когато излизах от сградата, шефът ме спря . "Къде отиваш?" , попита той. "Имаш работа и си в ефир след два часа".

Комунистическият водещ е имал и друга работа. Той води версията на съветската телевизия Top of the Pops. Но в нея се говори малко повече за Ленин, отколкото за Пол Макартни. Но през 1985 г. той стига до върха на световните музикални класации с малко помощ от Стинг, чиято хитова песен Russians започва с гласа на Игор Кирилов, който чете новините.

"Руснаците не обичат бързото говорене. Те имат свой собствен начин на разговор: по спокоен, бавен, замислен начин. Ако телевизионните новини влизат в едното ухо и излизат в другото, главите ни ще бъдат празни."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай