Герои в Хърватия, касапи в Сърбия

Генералите Анте Готовина и Младен Маркач победиха трибунала в Хага

Герои в Хърватия, касапи в Сърбия     | StandartNews.com

57-годишният хърватски генерал Анте Готовина, който миналата седмица бе оневинен от трибунала за военни престъпления за бивша Югославия, е мъж с богата биография. Ветеранът от Чуждестранния легион, който има и френско гражданство, бе едно от основните оръжия на френския националист Жан-Мари льо Пен в охранителната фирма "КО интренасионал".

Той бе юмрукът срещу стачкуващите от Общата конфедерация на труда и този, който тренираше крайнодесните паравоенни групировки в Латинска Америка, Турция и Гърция. Името му се споменава при обир на парижка бижутерия и вземане на заложници с искане на откуп.

Превърналият се в хърватски национален герой Анте Готовина е роден на 12 октомври 1955 г. на хърватския остров Пашман, който по това време е част от Югославия. Още преди да навърши пълнолетие, напуска страната и се записва във френския Чуждестранен легион, където достига до чин младши сержант. През 1979 г. се уволнява и става френски гражданин. Според публикации в пресата той е бил замесен в грабежи и изнудване през 80-те години на миналия век. Има информация, че френски съд го бил осъдил през 1986 г. на 5 години затвор по обвинение за кражба на 2 млн. френски франка от бизнесмена Анри Саломон. Други публикации обаче оспорват истинността на тези твърдения

През юни 1991 г., след близо 20-годишна емиграция, Готовина се връща в родината си, където е назначен за командир на 1-ва бригада на Корпуса на националната гвардия. От февруари до април 1992 г. е заместник-командир на специалната част към Генералния щаб на Хърватската армия, а от април до октомври същата година е назначен в Хърватския съвет за отбрана.

Не с дотам богата биография може да се похвали другият оправдан хърватски генерал Младен Маркач. Роден е през 1955 г. в Джурджевац в тогавашната югославска република Хърватия. През 1981 г. завършва университета в Загреб, а година по-късно отбива военната си служба в югославката армия. Веднага след това влиза в министерството на вътрешните работи. Осем години по-късно създава звено за специални задачи към вътрешното министерство, което е преименувано в антитерористично звено на хърватската полиция "Лучко".

Генералите Анте Готовина, Младен Маркач и Иван Чермак бяха главните хърватски обвиняеми от трибунала в Хага. Евросъюзът постави предаването им на съда като главно условие за преговори на Хърватия за членство в ЕС.

Тримата бяха главните участници в операция "Буря", с която Хърватия превзе Сръбска Крайна през лятото на 1995 г. Готовина командваше Сплитския военен окръг. Маркач оглавяваше специалната полиция. Чермак бе начело на военния корпус в Книн, столицата на Крайна.

Генералите бяха обвинени през 2001 г. във военни престъпления срещу сръбското цивилно население в Крайна, сред които убийства и депортиране. Според Белград при операция "Буря" са избити 600 сърби, а над 200 000 са били прогонени от домовете им.

Младен Маркач и Иван Чермак доброволно се предадоха на трибунала в Хага през 2004 г. Анте Готовина обаче изчезна безследно и Интерпол започна да го дири по целия свят. САЩ дори обявиха награда от 5 милиона долара за този, който даде информация, която да помогне за залавянето му.

Готовина бе арестуван на 7 декември 2005 г. в курорта Плая де Лас Америкас на канарския остров Тенерифе. Испански агенти го закопчаха с белезници в луксозен хотел.

След залавянето на Готовина стана ясно, че в продължение на 4 години той е обикалял целия свят с фалшиви паспорти под имената Кристиан Хорват и Степан Сеничич. В документите му за самоличност имаше печати от Аржентина, Чили, Русия, Китай, Чехия и Таити. През 2011 г. Готовина получи 24 г. затвор, а Маркач - 18. Чермак бе оправдан.

Съвсем скоро в хърватския град Сплит ще има площад, който ще носи името на Готовина. Така реши общинският съвет на града ден след изненадващото му оправдаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай