Германци спасили шефа на "Газпром" от санкции

Германци спасили шефа на "Газпром" от санкции | StandartNews.com

Европейски компании убедили Брюксел да не слага Алексей Милер в черния списък

Москва. Европейски партньори на руския газов гигант "Газпром" са спасили шефа на компанията Алексей Милер от санкции, налагани от Брюксел, твърди руският в. "Ведомости".

Милер бил включен в предварителен списък на ЕС с лица за наказване във връзка с кризата в Украйна. Европейски партньори на "Газпром" обаче убедили властите в Брюксел да го извадят от черния списък. ЕС разшири в понеделник списъка с лицата, обхванати от санкции, добавяйки нови 13 души, напомня "Ведомости".

Според източник на вестника името на Милер било зачеркнато, тъй като европейски петролно-газови групировки се запознали със списъка предварително и настояли пред политици от своите страни си да изключат от него руския им партньор - иначе санкциите щели да затруднят контактите им с "Газпром".

Бизнесът положил много усилия, включително "цял куп обаждания, докато издействаме реакция", разказва представител на една от европейските компании. Според него Милер бил защитен по-специално от германски, френски и италиански фирми.

Говорител на френската "Тотал" заявил пред "Ведомости", че не знае дали компанията му е отправяла към някой европейски политик молба да бъде изключен Милер от списъка със санкционирани лица от Русия. Негови колеги от "Шел", "Е.ОН", "Енел", "Газпром", "Бритиш петролиъм", Же Де Еф и ОМВ отказали да коментират.

Москва скептична Киев да плати

Украйна е в пълна неплатежоспособност и не може да плати за газовите доставки, каквато и отстъпка да направи Русия, коментира руският министър на енергетиката Александър Новак."Нямаме гаранция, че дори и при цена 100 долара (за хиляда куб. метра - бел. ред) тя ще може да бъде покрита от украинската страна", заяви той, цитиран от ИТАР ТАСС.

Украинската компания "Нафтогаз" изрази готовност до юни да плати задължения в размер на 4 млрд долара. Компанията обаче поставя условие цената да бъде фиксирана на 268,5 долара за хиляда куб метра, предаде РИА Новости, цитирайки украинският зам.енергиен министър Игор Диденко.

Междувременно еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че до края на май може да бъде съгласувана временна цена на руския природен газ за Украйна, за да се предотврати прекъсване на доставките. В интервю за "Уолстрийт джърнал" той заявява, че ако все пак се стигне до спиране на газа, преговорите ще продължат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай