Германия ограничава престоя на безработни имигранти

Германия ограничава престоя на безработни имигранти | StandartNews.com

Берлин. Правителствена комисия е препръчала Германия да извършва щателни проверки на трудовите имигранти от други страни от ЕС, за да се убедят, че не са "социални туристи" или работници, които нямат добра квалификация. Панелът препоръчва на Берлин да експулсира злоупотребяващите със социални помощи и да възпрепятства влизането им в страната за определен период от време, предаде Ройтерс.

Подробности за предложенията ще бъдат представени в сряда, но според Ройтерс те включват налагане на лимит от 3 месеца право на престой без работа, експулсиране на извършителите на измами с помощи и блокиране на завръщането им в Германия за определен период. Освен това ще се засили административният контрол над кандидатстващите за помощи.

Полицията и агенциите по труда ще трябва да санкционират компаниите, наемащи нерегистрирани работници, а на федералното правителство се препоръчва да отпусне 200 милиона евро за облекчаване на проблемите в най-засегнатите от имиграционни потоци градове.

Комисията е с двама съпредседатели - консервативният вътрешен министър и социалистическият министър на труда и социалните грижи. В нея влизат още високопоставени представители на 11 министерства, като и при тях се поддържа баланс между двете сили в широката коалиция на канцлера Ангела Меркел. В сряда се навършват 100 дни от управляващия съюз между християндемократите и социалдемократите.

Заради икономическата криза в ЕС се е увеличил потокът от граждани на съюза, възползващи се от правото на свободно придвижване, за да търсят работа в Германия. Но през последните близо две години се увеличиха опасенията, че българи и румънци масово ще избягат в германските градове от бедността в собствените си държави.

Някои германски градове като Кьолн, Хановер и Дортмунд вече се оплакват, че службите им са залети от източноевропейци и комисията признава в заключенията си, че "много проблеми може да бъдат свързани с имиграцията".

"Свободното движение на хора в Европа си има цел - да открият нова работа или да учат. Но ако нямаш дори теоретичен шанс да те наемат, то не са изпълнени дори необходимите предварителни условия за свободно движение", коментира Гюнтер Крингс, зам.-министър на вътрешните работи от партията на Меркел.

Правителството казва, че повечето румънци и българи идват в Германия за законна работа, но има и малцинство, които се представят като самонаети, за да се възползват от социални доплащания или детски помощи без реален шанс да си намерят работа или дори без да проявяват желание да си намерят такава.

"Нека е ясно - ние приветстваме имигрантите в Германия и не искаме да правим разлика между "добри" и "лоши" страни, от които идват, а между такива с достатъчно и с недостатъчно квалификация. Ако 80% от една страна са добре интегрирани, това не е довод да приемаме останалите 20%, които не отговарят на критериите на европейския правен режим за свободно движение", допълва Крингс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай