Германия затваря въглищните си централи до 20 г.

40 млрд. евро компенсация ще получат засегнатите компании и области

Германия затваря въглищните си централи до 20 г. | StandartNews.com

 

Германия трябва да закрие всички свои електроцентрали, работещи с въглища, най-късно до 2038 г. Това обяви правителствена комисия, която предлага на засегнатите от спирането компании и области да се отпусне финансова помощ. Общата ѝ стойност е изчислена на 40 млрд. евро.

Плановете на тази комисия са в центъра на германската стратегия за преминаване към възобновяеми енергийни източници. Данните показват, че през миналата година ВЕИ централите са осигурили 40% от енергийния микс на най-голямата европейска икономика. Също така възобновяемата енергия за първи път в историята е надхвърлила въглищното производство.

Споразумението между всички засегнати страни е постигнато след 20 часа преговори, пише Reuters. Първоначално местните власти и предприятията са искали да получат общо 60 млрд. евро.

„Този план ще даде възможност да се постигнат целите при изменението на климата, определени от германското правителство, но също така, и това е важно, да се постигне достъпно и сигурно енергийно производство“ каза Барбара Праториус, професор по екология, член на комисията. „Голяма част от населението стои зад излизането от въглищата, но това трябва да се случи по надежден, приемлив и достъпен за регионите начин“, каза тя.
В първата стъпка оператори на централите, включително RWE, Uniper, EnBW и Vattenfall, ще бъдат помолени да закрият около 12.7 GW капацитет до 2022 г., което се равнява на около 24 големи електроцентрали.
Според плана капацитетът на въглищната електроенергия в Германия ще се свие на половина до 2030 г., или до 17 GW.

Компенсационните плащания следва да се прилагат както за действащите предприятия, така и за тези, които все още не са влезли в експлоатация или са все още в процес на изграждане, включително новата централа на Uniper.

Начините за определяне на обезщетенията могат да включват търгове за капацитет или запазване на съоръженията в режим на готовност, подобно на съществуващите плащания за поддържане на резерв.

Предложенията на комисията, ако бъдат изпълнени, ще бъдат втората голяма намеса в енергийния пазар на Германия през последното десетилетие след решението от 2011 г. да бъдат затворени всички атомни електроцентрали до 2022 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай