Германия с добри новини за руските дезертьори

Говори германският министър на правосъдието Марко Бушман

Германия с добри новини за руските дезертьори | StandartNews.com

Германия е готова да приема руски дезертьори, обяви вътрешният министър Нанси Фезер.

"Всеки, който мрази пътя на Путин и обича либералната демокрация, е добре дошъл в Германия", написа в Туитър германският министър на правосъдието Марко Бушман, предаде БНР. Европейският съюз ще трябва да изготви обща позиция за молбите за визи от руснаци, опитващи се да напуснат родината си заради войната в Украйна.

Това обяви Европейската комисия с едно уточнение, че крайното решение остава на страните-членки.

Европейският съюз остава солидарен с всички руснаци, които имат смелостта да се противопоставят на незаконната война в Украйна, увериха от Европейската комисия, но решението за виза остава в ръцете на страните-членки.

Хората, които искат убежище в Европейския съюз, могат да го получат, увериха от Европейската комисия, а отказ от Шенгенска виза се допуска при причини, свързани най-често с вътрешна сигурност и обществена сигурност.

Говорителят на Еврокомисията Петер Стано коментира:

"Много руснаци напускат страната по легален начин с влакове, с коли или с полети за Турция, за Сърбия, за Емиратите. Виждаме как това се случва и как руското население гласува за политиката на Путин".

Съветът на ЕС вече отмени споразумението с Русия за визово облекчение и усложни процедурите по издаване на визи за руски граждани.

Балтийските държави - Естония, Литва и Латвия обявиха, че няма да дават убежище на руснаци, които бягат от мобилизация от съображения за сигурност. Трите държави, както и Полша започнаха още в понеделник вечер да връщат руски граждани от границите си.

Финландия остана единственият път за руснаци с Шенгенски визи, но от правителството обявиха, че готвят решение за "ограничаване или пълно спиране" на руския туризъм.

От Европейската комисия не разкриха подробности около договорения нов пакет от санкции срещу Русия в отговор на обявените референдуми за присъединяване на окупираните територии.

Очаква се те да са насочени към физически и юридически лица, както и към износа на технологии към Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай