Германия на нож с Русия, обяви най-голямата заплаха

Берлин днес публикува първата Стратегия за националната сигурност в историята

Германия на нож с Русия, обяви най-голямата заплаха | StandartNews.com

Берлин днес публикува първата Стратегия за националната сигурност в историята, като в нея обяви Русия за най-голямата заплаха за Европа и отправи предупреждение за растящото съперничество с Китай на фона на опитите на Пекин да използва икономическата си мощ за постигане на политически цели, предаде Ройтерс.

Документът съдържа преглед на външната политика на Берлин, която промени своите приоритети в посока сигурността за сметка на икономическите интереси в периода след началото на руската инвазия в Украйна.

"Това е значителна промяна, която извършваме в Германия на начина, по който се справяме с политиката в сферата на сигурността", като се отдалечаваме от единствено военната стратегия и се обръщаме към концепцията на интегрираната сигурност, заяви канцлерът Олаф Шолц на представянето на документа. По думите му той също така обръща внимание на заплахи от страна на климатичните промени и прекъсванията на веригите за доставки.

Планът също така цели да гарантира по-сплотено междуведомствено сътрудничество по въпросите на сигурността, въпреки че правителството не е успяло да постигне споразумение за създаване на Съвет за национална сигурност поради разногласия в тристранната коалиция на Шолц.

Едно от конкретните обещания в стратегията обаче се отнася за военната готовност. Само дни след началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Шолц произнесе реч, в която обяви, че е била достигната "Zeitenwende" или "повратна точка" и Германия вече ще инвестира повече от 2% от своя БВП за отбрана, след като години наред се противопоставяше на призивите на съюзниците си от НАТО да прави това.

В Стратегията за националната сигурност се съдържа малко по-слаб ангажимент Германия да изразходва за отбрана 2% от икономическата си продукция "като средна стойност за период от няколко години", като първоначално за това отчасти ще бъде използван специален фонд на стойност 100 милиарда евро, създаден в края на миналата година.

Германия възнамерява да достигне целта от 2% от следващата година, заяви германският министър на финансите Кристиан Линднер на пресконференция с Шолц и други министри. По думите му това означава, че бюджетните консултации за годините до 2029 г. ще трябва да бъдат проведени отново и някои проекти ще трябва да бъдат отложени. "Проектите, свързани с нашите съображения за сигурност, имат приоритет", добави Линднер.

Сред другите мерки в Стратегията за националната сигурност са намаляване на зависимостта за стоки от други страни и стимулиране на компаниите да създават стратегически резерви, след като прекомерната германска зависимост от Русия причини енергийна криза миналата година.

Тези мерки са особено важни за Германия сега на фона на зависимостта на Европа от Китай по отношение на важни ресурси, които са ключови за прехода към въглеродно неутрална икономика.

Китай представлява все-по голяма заплаха за международната сигурност на фона на опитите си да използва икономическата си мощ за постигане на политически цели и да утвърди регионалната си хегемония, пише в документа, който отразява по-строгата позиция на Германия по отношение на основния ѝ търговски партньор.

Шолц заяви, че скоро трябва бъде готова по-подробна стратегия по отношение на Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай